Dostupni linkovi

Referendum na severu: Većina protiv kosovskih institucija


Kosovo, Mitrovica, referendum, 15. februar 2012.
Kosovo, Mitrovica, referendum, 15. februar 2012.
U četiri srpske opštine na severu Kosova tokom dva dana referenduma, u utorak i sredu, glasalo je nešto više od 75 odsto birača, a 99,74 odsto zaokružilo je da ne prihvata kosovske institucije, rečeno je u sredu uveče na konferenciji za novinare.

Od 35.500 građana sa pravom glasa, glasalo je njih 26.725. Ukupno 26.524 birača je glasalo protiv prihvatanja kosovskih institucija, a za je bilo 69.

Nevažećih listića je bilo 134. Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u severnoj Mitrovici, nije bilo prigovora niti incidenata tokom referenduma.

Protiv referenduma u sredu se izjasnila Skupština Kosova, koja je putem deklaracije proglasila referendum nevažećim i bez pravnog dejstva.

Deklaraciju koju je inicirala Demokratska partija Kosova nije podržao jedino pokret Samoopredeljenje, koji je umesto deklaracije zatražio da se delovanjem na terenu prekine ugrožavanje integriteta Kosova.

Deo teksta kojeg je harmonizovala kosovska pocizija i opozicija pročitao je šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri.

“Skupština Republike Kosova se protivi, te proglašava nezakonskim i nevažećim referendum paralelnih struktura u opštinama na severu Kosova, koje finansira i predvodi Republika Srbije koja se protivi nezavisnosti, suverentitetu i teritorijalnom integritetu Republike Kosova”, istakao je Beqiri.

I u Vladi Kosova smatraju da referendum na severu Kosova ugrožava i integritet Kosova, te poručuju da će se brzo zaboraviti, onako kako se održao.

„Jedan takav referendum nema pravno dejstvo. A s druge strane, on je ilegalan jer su ga organizovali ljudi koji nemaju ovlašćenje za tako nešto. On predstavlja napore Srbije da igra igru na našoj teritoriji. Rekao bih da on takođe predstavlja napore nekoliko Srba, koji se identifikuju uz paralelne strukture, u pridobljavanju demokratskog legitimitet ili kako bi ga upotrebili kao političko sredstvo u budućnosti. Ali, ubeđeni smo da će se brzo zaboraviti, onako kako se brzo održao“, izjavio je u sredu zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi.

Na severu je međutim vladao opšti utisak da će referendum na uspeti. To je u sredu, dok je još trajao referendum, izjavio Ljubomir Radović, portparol izbornih komisija.

Ojačavanje pozicija pred nastavak dijaloga

Predsednica komisije u Mitrovici Ljiljana Ljumović kazala je u sredu da je u severnom delu Mitrovice zadovojavaljuća izlaznost bila kada su u pitanju nealbanci.

“Veliki broj je Goranaca, bošnjačke nacionalnosti, što se tiče Albanaca tu nemamo informaciju, ali kad su u pitanju drugi nealbanci izuzetno je veliki odziv u severnom delu Mitrovice”, kazala je ona.

Referendum na severu Kosova, 14. februara 2012.
Referendum na severu Kosova, 14. februara 2012.
A građani severnog Kosova uoči objavljivanja rezultata rekli su nam:

„Očekujemo da pokažemo svetu da na severu Kosova nisu kriminalci već narod koji barikadama hteo da dokaže da su protiv institucija tzv. Republike Kosova, a ovo je samo još jedan dokaz da nisu kriminalci i da je narod protiv institucija Kosova“, kaže Jovan Milošević.

„Od referenduma očekujem da narod još jednom kaže jasno 'ne' tim nezavisnim institucijama tzv. Republike Kosova i da dokažemo da drugu državu osim države Srbije ne priznajemo na ovim prostorima“, ističe Miloš Denić.

Referendum na severu je izbliza pratila Međunarodna krizna grupa. Analitičar ove grupe Naim Rashiti navodi da ovim referendumom Srbi žele da upotrebe političke instrumente kako bi ojačali svoju poziciju u predstojećim pregovorima o severu.

„Što se Kosova tiče, ne verujem da će imati legalno dejestvo. Na Balkanu su održani mnogi referendumi i ostali su tamo gde su održani 20-30 godina ranije. Tako da je ovo samo jedna vrsta zvanične ankete za političku agendu lokalnog vođstva na severu“, ocenjuje Rashiti.

Rashiti navodi da srpski lideri na severu ovim referendumom žele da ojačaju svoju političku poziciju, te ocenjuje da predstojeći lokalni izbori u Srbiji i njihovo eventualno održavanje na Kosovu predstavljaja sledeći važan događaj i separatistički pristup.

„Ukoliko Beograd ne održi izbore na Kosovu i na severu, to je veoma jasan signal za sever. Što se tiče referenduma, Beograd ga nije uopšte podržao“, kaže Rašiti.
XS
SM
MD
LG