Dostupni linkovi

Stoltenberg kaže da dron nije bio naoružan, Plenković dematuje


Mesto pada drona u Zagrebu 11. marta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da dosadašnje indicije pokazuju da bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu nije bila naoružana i da se nije radilo o oružanom napadu.

"Bio je dron koji je ostao bez goriva i srušio se u Zagrebu. Imaćemo više potvrđenih činjenica uskoro, ali ovo je što imamo do sada", izjavio je novinarima Stoltenberg 15. marta.

Nešto kasnije je u Zagrebu premijer Hrvatske Andrej Plenković demantovao Stoltenberga. Plenković je rekao da generalni sekretar NATO-a ima verovatno podatke iz istrage od pre nekoliko dana.

"Nije bila 'unarmed' (nenaoružana), nego je bila naoružana", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu i kao dokaz pokazao novinarima fotografije koje, kako je naveo, pokazuju tragove bombe, odnosno ekspoloziva koji je pronadjen.

Hrvatski premijer je ponovio, kako prenosi Beta, da je u toku istraga i da se pokušava utvrditi koja je bomba u pitanju.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg je obraćajući se novinarima u Briselu naglasio i da je važno da sve članice NATO saveza dele informacije i da svi saveznici budu uključeni i sarađuju kako bi se utvrdile sve činjenice.

Dodao je da je 13. marta razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i da se radi na utvrđivanju činjenica.

Stoltenberg je ocenio da je incident oko letelice u Zagrebu dodatan dokaz da treba ojačati integraciju sastava i bržu razmenu informacija između članica severoatlanstkog saveza.

On je potvrdio da NATO dodatno jača prisustvo na području istočnog krila NATO-a. S tim u vezi je naveo da Holandija i Nemačka šalju protivraketni sastav Patriot u Slovačku, a Sjedinjene Američke Države u Poljsku.

XS
SM
MD
LG