Dostupni linkovi

Letjelica koja se srušila u Zagrebu imala aviobombu, nije bila izvidnička


Letjelica se srušila u urbani dio južnog dijela Zagreba, 11. ožujka 2022. Ozlijeđenih nije bilo.
Letjelica se srušila u urbani dio južnog dijela Zagreba, 11. ožujka 2022. Ozlijeđenih nije bilo.

Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu nije bila izvidnička letjelica, izjavio je u nedjelju hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

"Našli smo dijelove aviobombe", kazao je Banožić novinarima u nedjelju, te navao kako je istraga ušla u završnu fazu.

"Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmetnima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letjelice i otkloniti rizik za nekakav tragičan događaj. Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog podučja", kazao je ministar.

On je potvrdio kako je pronađena crna kutija, te kako se očekuje da će se iz nje izvući podaci o letu.

"To ćemo komparirati s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO-a i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati točno odakle je došla letjelica", rekao je Banožić.

On je kazao kako će se nakon analize moći reći koji je tip i svrha letjelice, a za sad samo da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.

"Ovo osim lokacije dovodi u pitanje i s čije je strane - ruske ili ukrajinske, postoje elemeti da je mogla doći s obje strane. Ovo područje se sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, no dečki iz vojne policije i MUP-a će se sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letjelica je izvađena", naveo je Banožić.

Letjelica se pri padu punom dužinom zabila u zemlju i nalazila se u dubokom krateru.

Olupina ide na istraživanje pod strogim nadzorom

Olupina letjelice nakon što je izvučena ide na istraživanje pod strogim nadzorom, kazao je u Zvonimir Rogić, zapovjednik obavještajne pukovnije, koja sudjeluje u očevidu na mjestu pada letjelice.

"Olupina i svi njezini dijelovi idu na lokacije Hrvatske vojske gdje će biti pod strogim nadzorom i gdje ćemo pristupiti daljnjim istražnim radnjama i utvrđivanju na kojoj tehnološkoj razini se nalazi letjelica, s obzirom na to da znamo njezine originalne taktičko-tehničke značajke. Utvrdili smo da se radi o Tupoljevu 141 tip 2, koja datira od 1983. do 1989. godine. To je posljednja verzija te letjelice", kazao je Rogić u Dnevniku N1 televizije.

Zapovjednik Rogić je još naveo kako izvlaćenje drona "napreduje prema utvrđenom planu i glavni fokus je na sigurnom izvlačenju materijala".

"To je složena operacija i teško je predvidjeti koliko će nam dana biti potrebno. Sam fokus je na zaštiti platforme kako bismo kasnije mogli analizirati kakva je tehnološka opremljenost platforme", rekao je.

Načelnik Odjela Vojne policije Hrvatske vojske brigadir Vlado Kovačević kazao je prethodno u razgovoru za središnji Dnevnik Hrvatske radio-televizije (HRT) kako je u subotu 12. ožujka poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena "crna kutija" koja je djelomično oštećena.

"Crna kutija" je uobičajen naziv za uređaj koji snima tehničke informacije o letu aviona ili druge letjelice, kako bi se u slučaju havarije moglo otkriti njezine uzroke.

Tijekom iskopavanja ostataka letjelice studenti, stanari obližnjeg paviljona u studentskom domu “Stjepan Radić”, koji se nalazi na sedamdesetak metara od mjesta pada letjelice bili su zamoljeni da iziđu iz svog paviljona. Isto će se ponavljati i nedjelju i sljedećih dana, dok se letjelicu bude iskopavalo.

Kako su sve tri zemlje iznad kojih je objekat preletjeo članice NATO-a hrvatski premijer Andrej Plenković je od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga zatražio da provede istragu ulaska i pada drona na teritoriju Hrvatske, priopćeno je u subotu iz hrvatske Vlade.

U četvrtak 10. ožujka nešto prije 23 sata iz Mađarske je u hrvatski zračni prostor ušla bespilotna letjelica Tupoljev TU-141 sovjetske proizvodnje iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Lansirana je u Ukrajini i letjela je zračnim prostorom Rumunjske i Mađarske dok nije stigla u hrvatski zračni prostor i srušila se u južnom dijelu Zagreba. Povrijeđenih nije bilo. I Ukrajina i Rusija niječu da su je oni lansirali i uzajamno se optužuju.

XS
SM
MD
LG