Dostupni linkovi

Pronađena ‘crna kutija’ bespilotne letjelice koja se srušila u Zagrebu


Policija i vojska istražuju mjesto u Zagrebu gdje je pala bespilotna letjelica, 11. mart 2022.
Policija i vojska istražuju mjesto u Zagrebu gdje je pala bespilotna letjelica, 11. mart 2022.

Načelnik Odjela Vojne policije Hrvatske vojske brigadir Vlado Kovačević kazao je u razgovoru za središnji Dnevnik Hrvatske radio-televizije (HRT) kako je u subotu 12. ožujka poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice koja je u četvrtak navečer pala u južnom dijelu Zagreba izvučena "crna kutija" koja je djelomično oštećena.

"Crna kutija" je uobičajen naziv za uređaj koji snima tehničke informacije o letu aviona ili druge letjelice, kako bi se u slučaju havarije moglo otkriti njezine uzroke.

"Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače - električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čije su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je - izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. ‘crne kutije’", rekao je Kovačević za HRT.

Brigadir Kovačević dopušta i mogućnost da je letjelica nosila i eksploziv.

“Možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti”, kazao je Kovačević.

Nasuprot njemu, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar odbacuje tu mogućnost.

“Ovo je izvidnička letjelica, ne znamo je li modifcirana, ali je u prinicpu izvidnička. Da je bilo eksploziva, goriva i slično, ona bi se zapalila”, kazao je Grebenar za RTL Hrvatska.

U subotu započeto iskopavanje bespilotne letjelice koja se punom dužinom zabila u zemlju prekinuto je u 18 sati, i nastavlja se u nedjelju. Tijekom iskopavanja studenti, stanari obližnjeg paviljona u studentskom domu “Stjepan Radić”, koji se nalazi na sedamdesetak metara od mjesta pada letjelice bili su zamoljeni da iziđu iz svog paviljona. Isto će se ponavljati i nedjelju i sljedećih dana, dok se letjelicu bude iskopavalo.

Kako su sve tri zemlje iznad kojih je objekat preletjeo članice NATO-a hrvatski premijer Andrej Plenković je od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga zatražio da provede istragu ulaska i pada drona na teritoriju Hrvatske, priopćeno je u subotu iz hrvatske Vlade.

"Ovo je vrlo čista i jasna prijetnja na koju treba reagirati. Ona upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar NATO-a“, kazao je Plenković ranije tijekom dana.

U četvrtak 10. ožujka nešto prije 23 sata iz Mađarske je u hrvatski zračni prostor ušla bespilotna letjelica Tupoljev TU-141 sovjetske proizvodnje iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Lansirana je u Ukrajini i letjela je zračnim prostorom Rumunjske i Mađarske dok nije stigla u hrvatski zračni prostor i srušila se u južnom dijelu Zagreba. Povrijeđenih nije bilo. I Ukrajina i Rusija niječu da su je oni lansirali i uzajamno se optužuju.

XS
SM
MD
LG