Dostupni linkovi

Abazović: Neusvajanjem izbornog zakona zakočen evropski put CG


Dritan Abazović
Proteklu sedmicu na političkoj sceni obilježili su neusvajanje izbornog zakonodavstva u crnogorskom Parlamentu, kao i koalicioni aranžmani u koje je ušla Pozitivna Crna Gora. Ta opoziciona partija je, prvo sa albanskim partijama u Ulcinju, formirala vladajuću koaliciju, a potom i savez sa SDP-om za izbore u Podgorici. Tim povodom u intervjuu RSE razgovaramo sa funkcionerom Pozitivne, Dritanom Abazovićem.

RSE: Blokada izbornog zakonodavstva od strane DPS, predstavnika Bošnjačke stranke i albanskih partija, ponovo je dovela Crnu Goru u politički ćorsokak. Cijelu situaciju je dodatno otežao i bojkot Parlamenta na koji se odlučila opozicija. Kako izaći iz te pozicije koju, čini se, niko dobronamjeran ne želi, tim prije jer je usvajanje seta izbornih zakona nešto na čemu jasno insistira i Brisel?

Abazović: Ono što se desilo u Skupštini Crne Gore, vezano za promjenu izbornog zakonodavstva i pokušaja stvaranja većeg povjerenja u izborni proces, srušeno je jednom neodgovornom odlukom poslanika DPS-a i na žalost manjinskih stranaka, koje su, čini mi se, u ovom trenutku samo poslužili kao posljednja linija odbrane anti-evropskog čina DPS-a da krovni Zakon o izboru odbornika i poslanika, nakon što je set zakona usvojen, na neki način blokira i odloži za neki naredni period. Mislim da smo ovim napravili jedan veliki korak unazad, da je dodatno poljuljano povjerenje u izborni proces, da je produbljena politička kriza u Crnoj Gori, koja traje nakon otkrivanja afere Snimak i nakon što je svakom postalo jasno, i faktičkim dokazima, šta DPS radi, kako bi ostala u poziciji na kojoj jeste, a to je da obnaša vlast u Crnoj Gori i mijenja izbornu volju građana.

Mislim da smo sada, njihovim vrlo nesmotrenim činom, zakočili naš evropski put, prevarili međunarodnu zajednicu, kojima je bilo obećano da ćemo uraditi sve da dođe do tih neophodnih promjena u zakonodavstvu, kako bi ispunili naše obaveze. Dodatno trošimo vrijeme i energiju građana Crne Gore a samim tim smo uradili i veliki korak u nazad, koji je sada teško vratiti u normalu.

Ne znam kome je ovo išlo u prilog. Mislim da ni DPS-u ovo ne koristi. Moguće da su ovim samo htjeli da kupe vrijeme, ali generalno mislim da su oni razotkriveni, da nisu spremni da idu na izbore, koji bi bili u potpunosti fer. Zloupotreba s njihove strane sigurno bi bila i da su usvojili izborno zakonodavstvo, ali u svakom slučaju bi im taj put zloupotreba bio malo otežan. Oni su ovakvim činom dokazali da nisu spremni za jednu ravnopravniju borbu sa ostalim političkim subjektima. Šta će se dalje zbivati, ostaje da se vidi.

Opozicione stranke i Pozitivna Crna Gora definitivno će preduzeti sve legitimne političke korake da se stane na kraj zloupotrebama i da ovakvo simuliranje demokratskog procesa kroz izbore, koji skoro svake godine bivaju u Crnoj Gori prekinuti, zaista ponudimo građanima jednu drugačiju viziju demokratije, gdje će zaista ono što je njihova volja moći da se izrazi kroz izborni rezultat, a ne da uvijek imamo sumnju u njih.

RSE: Da li vi mislite da je DPS, odbijajući da glasa za Zakon o izboru odbornika i poslanika, zaista prvenstveno htjela da podrži koalicionog partnera iz manjinskih partija, čiji poslanici nisu glasali jer nije prošao amandman koji afirmiše obaveznost mandata za manjine? Ili ste zagovornik one druge teorije da je to samo bila osveta SDP-u i opoziciji, koji su dan prije izglasali Zakon o finansiranju političkih partija?

Abazović: Mislim da su oni samo iskoristili manjine i da je njihov cilj bio da afirmativna akcija zaživi samo u jednoj opštini, koja je najveća u Crnoj Gori, u glavnom gardu, kako bi se obezbijedio jedan mandat koji bi njima išao u prilog. Nema niko ništa protiv afirmativne akcije, ali mislim da bi lideri manjinskih stranaka trebali da shvate da njihova prava upravo do sada ugrožava ovakva nakaradna vlast, kakva postoji u Crnoj Gori, Eventualna krivica za neafirmativnost najviše idu na adresu DPS-a, a ne nikako na adresu opozicije.

Mislim da nije ovdje bio nikakav cilj, niti neki revanšizam prema odnosu opozicije, prema manjima, niti je nešto drugo bilo po sredi. Mislim da su oni samo iskoristili taj moment da nisu željeli da budu prvi koji će da naruše jednu atmosferu koja je išla u pravcu izbornog zakona. Iskoristili su situaciju da su manjine nezadovoljne napustile Parlament, da bi glasali uzdržani, misleći da će na taj način stvoriti sliku u javnosti kako zaista nije bio moment da se ta promjena izvede. U suštini, nisu postigli taj efekt.

RSE: U Ulcinju je Pozitivna Crna Gora postala dio vlasti. Da li je taj aranžman kratkog daha, kako tvrde u vladajućoj DPS, koja je na ulcinjskim izborima osvojila najviše mandata, ali neće biti vlast u tom gradu?

Abazović: Ono što se desilo u Ulcinju jeste na neki način revolucionarno. To se prvi put dešava da su manjinske stranke uspjele da se dogovore sa jednom strankom koja je građanskog karaktera, a koja nije DPS, koja dolazi iz vlasti, već sa jednom opozicionom strankom. Na taj način su pokazali da se mogu nalaziti partneri i van DPS-a i da ne moraju da budu motivisani nekim ličnim interesima i benifitima koje realno DPS obezbjeđuje svojim partnerima svih ovih godina.

Zadovoljan sam dostignućem u Ulcinju. Tačno je da je razvoj događaja bio takav, da su se možda neočekivano otvorila vrata da dođe do te koalicije, Ali u svakom slučaju to je jedan veliki podstrek svim demokratskim snagama u Crnoj Gori da u budućnosti osmišljavaju mogućnost stvaranja vlasti i bez DPS-a.

Da li je to kratkog daha? Premijer je vrlo neodgovorno postupio komentarišući dešavanja u Ulcinju i odlazak njegove partije u opoziciju, koja je na silu dobila najveći broj mandata u opštini Ulcinj. Mislim da to nije mogao da podnese, kao ni njegove partijske kolege. Onda je jednom skandaloznom i osvetničkom izjavom rekao da će imati drugačiji odnos i prema Albancima i prema opštini Ulcinj i prema budućoj vlasti i da će to usloviti da ta koalicija bude kratkog daha. To je proces nerazumijevanja demokratije.

Mislim da naš sistem, koji je parlamentaran, i takav kakav je, omogućava da bilo ko, ko može da stvori većinu, bez obzira bila najjača partija ili ne, je legitimna vlast. Mislim da je u Ulcinju mnogo legitimnija nego da je DPS na vlasti, obzirom na način na koji su dolazili do svojih glasova. Nadam se da će Vlada Crne Gore, u odnosu prema budućoj lokalnoj vlasti, u svemu postupati po zakonu, a ne revanšistički ili po nekoj platonskoj ljubavi, ili ne znam čemu drugome. Samim tim će omogućiti da neki razvojni projekti, koji budu došli na dnevni red, zaista budu i realizovani. Ako tako bude i ako se budemo držali koalicionog sporazuma, kojeg je inicirala Pozitivna, mislim da ćemo imati čime da se pohvalimo pred građanima i mislim da će ova koalicija poživjeti mnogo duže, nego li što je slobodna procjena premijera.

Drugi aranžman sa SDP-om je također jedan dobar i kvalitetan iskorak, jedna nova ponuda na političkoj sceni Crne Gore. Prvi put se dešava da jedna opoziciona partija stupa u savez sa pozicionom partijom. Nadamo se da će se to odvijati na najbolji mogući način. Cilj je da se u taj savez inkorporira još subjekata, bilo da se radi o političkim ili ne vladinim organizacijama, nezavisnim intelektualcima i da se na taj način stvara jedan novi proizvod, nova vrijednost i nova alternativa u Crnoj Gori.

Događaji iz Ulcinja bi mogli da budu jedan dobar podstrek da se razumije da je vlast moguća, i to kvalitetnija, na jasnim osnovama i da demokratija može da funkcioniše na jedna mnogo normalniji način, nego što je to do sada bio slučaj, gdje nismo imali nikakve promjene i gdje pobjeda jedne partije nije smjela da se dovodi u pitanje. Sada duvaju neki drugi vjetrovi. Ukoliko uspijemo da se izborimo sa izbornim zakonodavstvom, koje bi trebalo da vodi smanjenju tih zloupotreba, ja sam siguran da scenario iz Ulcinja DPS čeka i u mnogim drugim sredinama.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG