Dostupni linkovi

SDP i Pozitivna zajedno na izborima u Podgorici


Darko Pajović i Ranko Krivokapić
Darko Pajović i Ranko Krivokapić
Crnogorska politička scena danas dobija novu koaliciju koju, iako se trenutno formira samo za predstojeće lokalne izbore u Podgorici, mnogi vide kao začetak političke snage koja bi na narednim izborima kao gradjanska, procrnogorska i nekompromitovana, mogla prestavljati ozbiljnu konkurenciju vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Stvar pikantnijom čini okolnost da je Socijaldemokratska partija, koja danas ozvaničava koaliciju sa opozicionom Pozitivnom Crnom Gorom, dugogodišnji koalicioni partner vladajuće DPS premijera Mila Djukanovića.

Iako još uvijek manja članica vladajuće koalicije na državnom nivou, Socijaldemokratska partija koju predvodi šef parlamenta, Ranko Krivokapić u četvrtak je sklopila koalicioni sporazum za lokalne izbore u Podgorici sa opozicionom Pozitivnom Crnom Gorom i tako napravila prvi korak ka, po mnogim procjenama neminovnom, raskidu političkog saveza sa Demokratskom partijom socijalista premijera Mila Djukanovića koji traje već više od deceniju i po.

Lider SDP-a, Ranko Krivokapić danas, nakon promocije novog saveza, odgovarajući na direktno pitanje, nije negirao tu mogućnost.

“Nama je cilj da građanska , evroatlantska Crna Gora ima političkog subjekta koji ima nesporne ideje i prošlost, subjekta koji će moći da sadržaj nezavisne Crne Gore napuni sadržajem vladavine prava i socijalne pravde .Tu postoji previše manjkavosti u radu našeg koalicionog partnera u svim slučajevima – od TE Pljevlja,Tare, KAP-a pa do problema sa vladavinom prava na koje Evropska komisija ukazuje. Želimo da prirodnog partnera kao što je Pozitivna Crna Gora, jednu novu i mladu snagu uključimo u ukupni državni potencijal a istovremeno da objedinjavamo Crnu Goru oko Crne Gore, kao domovine svih građana. Ovo je projekat inkluzije koji ne isključuje bilo koga ma kako da je glasao na referendumu. Ovo je projekat da Pravda bude za sve.”

Koalicija DPS-SDP je raskinuta još prije tri godine, a odnosi dvije partije dramatično pogoršani odbijanjem SDP-a da slijepo prati politiku većeg partnera na državnom nivou.

Šef odborničke grupe Demokratske partije socijalista u parlamentu glavnog grada, Momčilo Vujošević kaže da je ova partija, uprkos svemu, otvorena za postizbornu saradnju sa novoformiranom koalicijom.

“DPS je uvijek spremna da sarađuje sa svima koji rade za dobro građana, u ovom slučaju građana Podgorice.Njihove izjave su takve da govore da oni nijesu spremni za saradnju sa nama i mislim da je u krajnjem više na njima da odlučuju o tome.”

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Novu koaliciju, kao spoj gradjanskih partija i pojedinaca koji su se zalagali za crnogorsku nezavisnost, iako se trenutno formira samo za predstojeće lokalne izbore u Podgorici, mnogi vide kao začetak političke snage koja bi na narednim izborima mogla prestavljati ozbiljnu konkurenciju vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista premijera Mila Djukanovića. Takvoj percepciji značajno doprinose, već dugotrajne, "smetnje na vezama" unutar vladajuće koalicije koju pored DPS-a, čini upravo Socijaldemokratska partija predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića koja se, iako njeni ministri i dalje sjede u Vladi, sve više profiliše kao opoziciona.

Prethodnih godinu dana, SDP je prilikom donošenja važnih odluka u više navrata glasala zajedno sa opozicijom i tako značajno vezivala ruke DPS-u premijera Djukanovića koji je ponašanje SDP-a opisao kao "političku patologiju" uz obrazloženje da se ne može istovremeno biti u vladi, a u parlamentu djelovati kao opozicija.

Inače, sukobljavanje DPS-a i SDP-a je počelo upravo u parlamentu glavnog grada još prije tri godine, kada su socijaldemokrate gradonačelniku Miomiru Mugoši iz, tada partnerske partije, osporavali samovoljno raspolaganje gradskim gradjevinskim zemljištem. SDP je potom napustila gradsku koaliciju, a DPS-ov gradonačelnik Miomir Mugoša je većinu obezbijedio pomoću podrške nekoliko odbornika prosrpskih partija.

Odbornica opozicionog Pokreta za promjene, Branka Bošnjak kaže da podržava novu koaliciju.

“Apsolutno podržavamo ovu novoformiranu koaliciju nadajući se da će oni biti dosledni i da će biti opozicija i nakon izbora.”
XS
SM
MD
LG