Dostupni linkovi

Kako do poštenih izbora u Crnoj Gori?


Ilustrativna fotografija
Pošto krovni akt izbornog zakonodavstva Skupština nije usvojila, a imajući u vidu da je povjerenje u izborni proces defintivno narušeno, postavlja se pitanje - kako partije sada da izadju na predstojeće lokalne izbore, a moguće i vanredne parlamentarne izbore, prema pravilima koja ne obezbjedjuju ravnopravnu utakmicu.

“Izborno povjerenje je do temelja zgaženo i jasno je da DPS nije spremna da izađe na poštene i fer izbore jer je svjesna činjenice da bi bila na takvim izborima već odavno gubitnik.”

Ovo su riječi poslanice opozicione Pozitivne Crne Gore, Azre Jasavić koje je izgovorila reagujući na neusvajanje Predloga zakona o izboru poslanika i odbornika kojim je, zbog odbijanja vladajuće Demokratske partije socijalista premijera Mila Djukanovića da glasa za ovaj krovni akt izbornog zakonodavstva, stavljena tačka na desetomjesečni pokušaj povratka povjerenja u izborni proces u Crnoj Gori koje je definitivno narušeno aferom "snimak" nastale objavljivanjem audio snimaka sa sjednica organa vladajuće DPS na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, a prethodno su izražene ozbiljne sumnje i u regularnost biračkih spiskova, odnosno, manipulacije duplim glasačima, kao i glasanje putem pisama.

Polovina od ukupno pet zakona nije prošla, a medju njima i ključni izborni zakon. Medjutim, iako je jasno da će se na predstojeće lokalne izbore u 11 crnogorskih opština ponovo izlaziti po starom zakonu, opozicija je spremna da "igra i po tim pravilima".

Neven Gošović
Neven Gošović
Socijalistička narodna partija je već u srijedu najavila da će na predstojećim izborima u Podgorici nastupiti samostalno, a funkcioner SNP-a, Neven Gošović, za Radio Slobodna Evropa kaže da je "važno obezbijediti što bolju kotrolu izbora i da u tim prilično neravnopravnim uslovima dodje do smjene vlasti"

Gošović je podsjetio da se za lokalne izbore, svakako, zbog kratkoće roka ne bi primjenila elektronska identifikacija birača, a da je ipak usvojen nov, poboljšan Zakon o finansiranju političkih partija.

“Sigurno je da izbori kada budu raspisani i treba da se održe i mislim da je opoziciji obaveza da urade sve da se izvrši neophodna kontrola tog izbornog procesa i da se što je u većoj mogućoj mjeri spriječe zloupotrebe u izbornom procesu.Bojkot izbora je posebno pitanje o kojem bi svakako trebalo da se izjasne organi partija.Taj bojkot obično sam po sebi ne rješava mnoga pitanja.Mnogo je važno stvarati uslov eda se obezbijedi koliko je moguće ta kontrola izbornog procesa i da se u tim prilično neravnopravnim uslovima ipak nadamo se voljom građana dođe do smjene vlasti jer su izbori jedini način da se do tog dođe.”

Demokratski front bojkotuje rad Skupštine

U međuvremenu se oglasio i lider najveće opozicione grupacije, Demokratskog fronta, Miodrag Lekić koji je rekao da je "izjava predsjednika DPS-a, Mila Đukanovića, da ta stranka nije podržala Zakon o izboru odbornika i poslanika zbog solidarnosti prema manjinskim partijama čiji amamdmani nijesu usvojeni, skandalozna i providno demagoška".

Poslanici Demokratskog fronta u potpunosti će bojkotovati rad Skupštine, zbog odbijanja Demokratske partije socijalista da glasa za predlog Zakona o izboru odbornika i poslanika, a pozvali su i ostale opozicione partije da im se, do rješenja krize, pridruže u totalnom bojkotu parlamenta.

Medjutim, zajednička ocjena svih opozicionih partija je da će se nakon odbijanja DPS-a, bez čijih glasova nije bilo neophodne dvotrećinske podrške, politička kriza dodatno produbiti.

Ozbiljne probleme očekuju i u NVO sektoru, a u nevladinoj organizaciji MANS ocjenjuju da se mogu očekivati i vanredni parlamentarni izbori koji bi se odvijali po starim pravilima.

U MANS-u najavljuju da će predstojeće lokalne izbore pratiti daleko sistematičnije nego što je to NVO sektor do sada činio, a da će jedan od ključnih instrumenata biti novousvojeni zakon o finansiranju partija.

“Pratićemo proces zapošljavanja kako na državnom tako i na lokalnom nivou u svim opštinama u kojima će se desiti izbori na proljeće, uključujući čak i javna preduzeća i kompanije koej su u državnom vlasništvu kako bi osigurali da nema kupovine glasova kroz zapošljavanja .Pratićemo i dotacije različitih firmi državi i opštinama što je jedna nova praksa koja je nedavno uvedena gdje su privatne kompanije državi poklanjale puteve i druge objekte .Pratićemo takođe isplate raznih jednokratnih i trajnih naknada , uključujući subvencije ,državnu pomoć, oprost PDV, drugih poreza i fiskalnih izdataka ,jednokratna davanja ,otpremnine , kredite ...Sve ono što je moguće iskoristiti kako bi se davanjem neke novčane dotacije građanin ili primorao da glasa neku političku partiju ili kako bi se njegov glas kupio", kaže Vuk Maraš iz MANS.

Miodrag Vuković iz DPS
Miodrag Vuković iz DPS
Medjutim, pitanje je da li će i tek usvojeni Zakon o finansiranju partija uopšte početi da se primjenjuje. Iz DPS-a su već najavili da će njihovih pet poslanika pokrenuti inicijativu za utvrdjivanje ustavnosti prije dva dana usvojenog Zakona o finansiranju političkih partija.

“Ono što u ovom trenutku namjeravamo uraditi jeste da ćemo tražiti propitivanje ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija .Prvenstveno njega ako se za to stvore uslovi ali i ostalih jer smatramo da su zakoni koji su usvojeni u parlamentu manje više problematični kada je njihova usaglašenost sa našim Ustavom i našim pravnim sistemom u pitanju”, kaže Miodrag Vuković iz DPS-a.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG