Dostupni linkovi

Državna subvencija od 1,2 miliona evra nije spasila 'Gorenje Home' u Zaječaru


Fabrika "Gorenje", ilustrativna fotografija
Fabrika "Gorenje", ilustrativna fotografija

Fabrika „Gorenje Home“ u Zaječaru, koja posluje pod okriljem kineske „Hisense Grupe“ kao većinskog vlasnika, krajem maja ove godine, prema najavama menadžmenta, prekida sa radom zbog gubitaka i neodrživosti daljeg poslovanja.

Ova fabrika, prema navodima kompanije „Gorenje“, iskoristila je 1,2 miliona evra državnih subvencija za zapošljavanje radnika.

„Bilo je naznaka (da će se fabrika zatvoriti, prim. aut.), to smo svi mi radnici očekivali i bili svesni toga jer su se prethodnih godina zatvorila dva pogona koja su u suštini održavala ovu fabriku na nogama“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nemanja Veljković, predsednik sindikata „Sloga“ u fabrici „Gorenje Home“ u Zaječaru, gradu u istočnoj Srbiji oko 250 kilometara udaljenom od Beograda.​

Neizvesna budućnost za 102 radnika

„Zaječar je malo mesto. Nemamo ogromne fabrike, nema otvaranja novih fabrika sem otvaranja (trgovinskog lanca, prim. aut.) Lidl i (tržnog centra, prim. aut) Kapitol Park. Treba to Zaječaru, ali treba od nečeg kupovati sve to što Kapitol Park i Lidl nudi. Treba ljudima novac i treba nam proizvodnja“, kaže Veljković.

On navodi da su se radnici fabrike „Gorenje Home“ našli u neizvesnoj situaciji nakon najave menadžmenta firme da se fabrika, nakon devet godina rada u Zaječaru, zatvara.

Naime, kako je RSE izveštavao, menadžment kompanije „Gorenje“ u saopštenju upućenom medijima 15. maja naveo je da je doneta odluka „o okončanju proizvodnih operacija u zaječarskoj fabrici za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home, koja duže vreme posluje sa značajnim gubicima“.

U saopštenju se navodi i da se poslednje dve godina fabrika primarno bavila proizvodnjom sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.

Kada je počelo?

Veljković ističe da je za radnike prvi znak da fabrika neće opstati bilo ukidanje dva proizvodna pogona pre dve godine.

„To je bio pogon gde su se proizvodile veš mašine i ugradne ploče na plin. Prvo su se zatvorili pogon za veš mašine, pa onda ugradne ploče i tu je u suštini sve stalo, tako da smo ostali sa jednim pogonom u fabrici koji nije mogao da istrpi i izgura sve troškove, i plate radnicima i sve ostalo“, kaže on.

On kaže da sada njegov sindikat „Sloga“ koji je jedini reprezentativan u fabrici pregovara o uslovima pod kojim će radnicima biti otkazani ugovori i isplaćene otpremnine.

„Najveći zahtev sindikata je bio, i moj lični zahtev, da se ljudima uračuna u radni staž pri obračunu otpremnina rad u kompaniji preko omladinske zadruge. Mi sada svi u fabrici imamo ugovor o radu na neodređeno vreme, ali ranije je bilo slučajeva da su ljudi i preko dve godine radili preko omladinske zadruge“, kaže on.

Prema saopštenju kompanije, sa reprezentativnim sindikatom je postignut dogovor o „svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena“.

O štrajku u kineskom 'Gorenju'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Ima li novih kupaca?

Trenutno, kako se dalje navodi, menadžment pregovara sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju zaječarske fabrike i ponovo zaposlili radnike.

„Ne znamo da li će biti mesta za nas (radnike, prim. aut.) u toj novoj fabrici. Dobra volja direktora (fabrike „Gorenje Home“, prim. aut.) je da nas preporuči kupcu ili zakupcu nove fabrike, ali on ne može uticati na nekog drugog poslodavca i investitora da nas zaposli“, kaže Veljković navodeći da bi najveća šansa za ponovno zapošljavanje radnika „Gorenja“ bila ukoliko fabriku preuzme poslodavac sa sličnom delatnošću u kojoj su se radnici već usavršavali.

Po modelu 10.000 evra za jedno radno mesto

Fabrika „Gorenje Home“ otvorena je 2011. godine u Zaječaru kupivši likvidiranu kompaniju „Porcelan“.

Iz kompanije „Gorenje“ za RSE navode da je „Gorenje Grupa“ za projekat u Zaječaru dobila 3 miliona evra državnih subvencija za zapošljavanje od čega je iskoristila 1,2 miliona evra.

„Zbog nerešenih problema sa električnom energijom, aneksom ugovora sa Vladom iz 2016. godine definisano je da je Gorenje dužno da u Zaječaru zaposli 120 radnika (umesto 300 radnika, prim. aut.) na period od tri godine, što je u potpunosti realizovano“, navodi se u odgovoru.

U odgovoru se ističe i da je ostatak subvencije od 1,8 miliona, prema ovom aneksu, iskoristila valjevska fabrika „Gorenje“ u kojoj je, kako se navodi, posao na neodređeno vreme dobilo 180 radnika.

„Gorenje“ je na ovaj način bilo subvencionisano sa 10.000 evra po radnom mestu, a ovaj model državnih subvencija za otvaranje novih radnih mesta počeo je u Srbiji da se primenjuje od 2006. godine.

Prema navodima ove kompanije, „Gorenje“ nije dobilo nikakve podsticaje od grada Zaječara.

„Kada je reč o nivou investicija, Gorenje se ugovorom sa državom obavezalo da investira 8 miliona evra u Zaječar, a ukupna investicija premašila je ovu obavezu, jer je Gorenje na ovoj lokaciji investiralo 10,2 miliona evra“, navodi se u odgovoru.

Podaci o poslovanju kompanije

Iz Ministarstva privrede nisu odgovorili na pitanja RSE da li je zaječarska fabrika „Gorenje“ koristila državne subvencije, u kom iznosu i da li je fabrika ispunila sve obaveze u skladu sa ugovorima o subvencijama. Odgovore na pitanja u vezi sa gašenjem fabrike RSE nije dobio ni od opštine Zaječar.

Prema saopštenju kompanije „Gorenje“ od 15. maja, fabrika „Gorenje Home“ nije uspela da obezbedi održivost poslovanja.

Takođe, u saopštenju se ističe da je odluka o gašenju fabrike doneta i zbog „strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja“.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), fabrika „Gorenje Home“ je 2018. godinu završila sa neto prihodom od 82,7 miliona dinara (oko 707 hiljade evra), a prethodnu 2017. sa prihodom od 412,3 miliona evra (3,5 miliona evra). Finansijski izveštaj za 2019. godinu nije objavljen.

U napomenama koje su u APR-u objavljene uz finansijski izveštaj iz 2018. piše da je ova kompanija napustila dva proizvodna pogona za proizvodnju veš mašina i ugradnih ploča te godine, a ova dva pogona su, kako se navodi, donosila „80% prihoda od prodaje u 2018. godini“.

Od 'proširenja' do gašenja

Iako se u izveštaju navodi da menadžment ima u planu proširenje proizvodnih aktivnosti u segmentu sanitarne robe u ovoj fabrici, u izveštaju je navedeno i da stanje u kojoj je kompanija „ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Društva da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti pravnog lica“.

"Gorenje Home" je 9. aprila ove godine, prema podacima APR-a, promenio delatnost iz „proizvodnje električnih aparata za domaćinstvo" u „iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima".

Kompanija „Gorenje“ je od 2018. godine u većinskom vlasništvu kineske „Hisense Grupe“. Prema navodima iz saopštenja te kompanije, fabrika „Gorenje“ u Valjevu „ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG