Dostupni linkovi

Fabrika 'Gorenje Home' u Zaječaru krajem maja prekida proizvodnju


Zgrada kompanije "Gorenje" u Valjevu
Zgrada kompanije "Gorenje" u Valjevu

Menadžment kompanije „Gorenje“ doneo je odluku o okončanju proizvodnih operacija u zaječarskoj fabrici za proizvodnju sanitarne opreme „Gorenje Home“, navedeno je u saopštenju ove fabrike 15. maja.

U saopštenju se navodi da ova fabrika „duže vreme posluje sa značajnim gubicima“ i da je ova odluka o prekidu proizvodnje doneta „dve godine nakon donošenja strateške odluke da poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti - proizvodnju kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti“.

Prema navodima direktora „Gorenje Home“ Vlado Krebsa ova odluka „nema veze sa aktuelnom pandemijom“, već je rezultat „značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja“.

On je takođe naveo da menadžment „Gorenja“ vodi pregovore sa dva potencijalna partnera koji bi, kako se navodi u saopštenju, iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici.

„Mi očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo“, rekao je Krebs.

Prema podacima Agencije za privredne registre, „Gorenje Home doo Zaječar" 9. aprila ove godine promenio je delatnost iz „proizvodnje električnih aparata za domaćinstvo" u „iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima".

U saopštenju „Gorenje Home“ se dalje navodi da je u razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici.

„Gorenje Home“ u Zaječaru počelo je sa radom 2011. godine kupivši likvidiranu kompaniju „Porcelan“, a u poslednje dve godine primarno su se bavili proizvodnjom sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.

„I pored investicija od preko 10 miliona eura uloženih opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja“, piše u saopštenju.

U prethodne dve godine, tokom implementacije strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada „Gorenje Surovina" i njegove ogranke firmi „Eko Surovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove.

Kompanija „Gorenje“ od 2018. godine posluje pod okriljem kineske „Hisense Grupe“, kao većinskog vlasnika. „Hisense Gorenje Evropa“ saopštila je 23. aprila da je prinuđena da započne proces raskidanja radnih ugovora za oko 1.000 zaposlenih u Evropi jer se usled smanjenja broja porudžbina, što je posledica pandemije korona virusa, smanjuje i potreba za radnicima u proizvodnji i povezanim organizacionim jedinicama.

U fabrici „Gorenje“ u Valjevu, kako je tada saopšteno, ove mere obuhvataju samo manji broj radnika zaposlenih na određeno vreme kojima ugovori ističu. U saopštenju „Gorenja“ od 15. maja ističe se da fabrika u Valjevu „ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu“, i da je u njoj u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta.

O štrajku u kineskom 'Gorenju'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

XS
SM
MD
LG