Dostupni linkovi

DPS najavio podršku inicijativi za smjenu sadašnje Vlade Crne Gore


Predsjednik DPS-a Milo Đukanović na kongresu stranke u Podgorici u januaru 2021.
Predsjednik DPS-a Milo Đukanović na kongresu stranke u Podgorici u januaru 2021.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića saopštilo je da će podržati svaku inicijativu koja će dovesti do smjene sadašnje Vlade Crne Gore.

"DPS pozdravlja spremnost dijela parlamentarne većine da sa predstavnicima jednog broja manjinskih partija, predlažu rješenja koja bi vodila deblokadi institucija i ubrzanju pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom," navode iz DPS-a.

To je odgovor na inicijativu za formiranje manjinske vlade kao modela za izlazak iz političke krize u Crnoj Gori, vladajućeg Građanskog pokreta URA i Saveza građana CIVIS, koji su na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nastupili u okviru liste "Crno na bijelo".

Na tim izborima sa vlasti je nakon tri decenije smijenjena vlast DPS.

Kriza vlasti posledica je nedostatka podrške Vladi u parlamentu, partija vladajuće većine, prije svega Demokratskog fronta (DF), što je izazvalo zastoj u evrpskim integracijama, izbor pravosudnih organa, usvajanje zakona.

Krivokapićeva Vlada, izgubila je podršku prosrpskog DF od polovine prošle godine zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u crnogorskoj Skupštini i razrešenja ministra pravde Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici. Ta partija više puta tražila je ostavku Krivokapićeve Vlade.

URA i CIVIS su pozvali sve partije u crnogorskom parlamentu da podrže koncept manjinske vlade uz ogradu da u novoj Vladi neće biti mjesta za predstavnike najjače članice vladajuće većine Demokratskog i fronta i najbrojniju partiju opozicije Demokratsku partiju socijalista.

Za pokretanje inciijative za smjenu Vlade u Skupštini potrebno je 27 glasova dok je za njenu smjenu neophodna natpolovična većina 41 od 81 poslanika, koliko ima parlament.

Podrškom DPS koji ima 30 poslanika u crnogorskom parlamentu URA je obezbijedila dovoljan broj glasova za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapica.

Premijer Zdravko Krivokapić se oštro suprotstavio najavi formiranja manjinske Vlade i nazvao taj projekat prevarom.

Vlada Zdravka Krivokapića je izabrana 4. decembra 2020. godine glasovima prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA kao ekspertska, a u njoj je od političara samo lider Ura Dritan Abazović.

U prvim reakcijama na inicijativu za formiranje manjinske Vlade, iz vladajućeg Demokratskog fronta, su poručili da "nijesu za rušenje aktuelne Vlade, već za izbor nove“, koja bi, kako su ocijenili, bila odraz izborne volje građana iz avgusta prošle godine.

Iz vladajućih Demokrata su ocijenili da je inicijativa URA i Civis "pojas za spasavanje” DPS i da neće podržati manjinsku Vladu

Partije manjinskih naroda podržavaju predlog URA kao realan i optimalan kako bi se izašlo iz trenutne političke situacije naveli su u zajedničkom saopštenju lideri Bošnjačke stranke, Albanske liste, i Albanske koalicije Jednoglasno.

Inicijativu je podržala i opoziciona Socijaldemokratska partija.

Evropska unija je saopštila da prati događaje u Crnoj Gori i očekuje od svih institucija i političkih partija da rade zajedno na sprovođenju EU reformi, kazala je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, komentarišući predlog o formiranju manjinske vlade.

Ideja o manjinskoj vladi prvi put je pomenuta u jesen prošle godine nakon što su prethodno propali pregovori o rekonstrukciji Vlade. Potom su vladajuće URA i SNP 15. decembra sa dijelom opozicionih partija nacionalnih manjina u Crnoj Gori potpisale memorandum o saradnji.

Saradnju su dogovorile partije koje u crnogorskom parlamentu ukupno imaju 14 poslanika, od ukupno 81 koliko ih ima u crnogorskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG