Dostupni linkovi

 Ivanov i Tusk o rješenju za izbjegličku krizu


Izbjeglica iz Sirije na Grčko-Makedonskoj granici

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk razgovarali su o naporima za postizanje jedinstvenog rješenja za izbjegličku krizu.

Oni su se, tom prilikom, saglasili da je neophodno preduzeti hitne i koordinisane akcije u svim zemljama zahvaćenim izbjegličkom krizom, kao i da na taj izazov treba zajednički odgovoriti na nivou Evrope, prenela je MIA.

Govoreći o mjerama i aktivnostima Makedonije u borbi sa izbjegličkom krizom, Ivanov je potvrdio da Makedonija poziva na sveobuhvatno evropsko rješenje kako bi se utvrdili zajednički kriterijumi za borbu sa aktuelnom krizom, navodi se u saopštenju Kabineta makedonskog predsjednika.

"Mi tražimo i očekujemo rješenje od Evropskog vijeća. Ne želimo da Grčka snosi cjelokupan teret, ali nećemo dozvoliti da se primenjuju jednostrana rješenja, koja bi mogla da nam naude. Makedonija će sarađivati sa svojim južnim susjedom u prevazilaženju izazova koji proizlaze iz izbjegličke krize", rekao je Ivanov Tusku.

On je, takođe, upozorio na rastuće pokušaje za nasilan ulazak u Makedoniju i upotrebu falsifikovanih pasoša i dokumenata Fronteksa.

Ivanov je istakao da nasilni napadi na sigurnosne snage širom granice predstavljaju prijetnju nacionalnoj i regionalnoj stabilnosti.

On je dodao da će Makedonija preduzeti sve neophodne mere za humani tretman migranata u tranzitu, zaštitu nacionalnih granica i očuvanje nacionalne sigurnosti "u slučaju zatvaranja balkanskog koridora".

Ivanov je ponovio i da Makedonija neće dozvoliti izgradnju izbegličkih kampova na svojoj teritoriji.

Tursk boravi u Makedoniji u okviru svoje turneje po zemljama na takozvanoj "balkanskoj izbjegličkoj ruti".

XS
SM
MD
LG