Dostupni linkovi

Domazet: Politička blokada Republike Srpske za plinsku vezu BiH preko Hrvatske


Plinovod, ilustrativna fotografija
Plinovod, ilustrativna fotografija

Nina Domazet, glavna urednica portala energetika-net.com iz Zagreba, za Facebook stranicu 'Zašto?' objašnjava zbog čega je Vlada Republike Srpska odbila podržati projekat plinskog priključka 'Južna interkonekcija' kojim bi se BiH na jugu preko Hrvatske povezala sa evropskom mrežom, što je podržala i Evropska unija, Energetska zajednica kao i međunarodne razvojne banke.

Ruski plin i Turski tok

Mislim da je stvar prije svega politička.

Jednostavno, Republika Srpska si ne može dopustiti zbog svoje bliske veze sa Srbijom da se BiH na bilo koji način diversificira od opskrbe plinom iz jednog jedinog postojećeg pravca, a taj je preko Srbije i riječ je o ruskom plinu.

Jednostavno Republika Srpka je iskoristila ono što prema zakonima može da blokira taj projekt.

Srbijagas je prije nekoliko dana objavio kupnju Gas prometa sa Pala i najavio da će za nekoliko godina izgraditi novu plinsku interkonekciju sa Srbijom kako bi upravo Republika Srpska dobijala još veće količine plina, ali ovaj će put to definitivno biti riječ o nekoj poveznici na 'Turski tok' koji se planira graditi prema Srbiji, a to je opet ruski plin.

Suprostavljanje Evropi

Mislim da (Turski tok) još uvijek nije siguran zbog rezervi Evropske unije i Energetske zajednice, a osim toga ekonomski nije potreban.

Jednostavno, dovoljno velike količine stižu preko 'Sjevernog toka' 1 i još malo pa će stizati i preko 'Sjevernog toka 2'.

Tako da je isto riječ o izrazito političkom projektu koji u biti bi se trebao suprotstaviti plinovodu TANAP koji će već u srpnju započeti sa isporukama azerbejdžanskog plina, dakle ne ruskog, do Turske i dalje preko Grčke u Italiju.

To je uostalom i jedina intencija Južnog toka, odnosno ruskog Turskog toka kako bismo to već mogli nazvati. Taj plinovod je više puta mijenjao imena. U biti to je suprotstavljanje varijanti da se Evropa kopnenim putem diversificira od Rusije.

Teži put

A inače nekih ekonomskih računica posebnih nema zato što i sjeverna Evropa i središnja Evropa dobivaju dovoljne kolilčine plina iz postojeće mreže plinovoda.

Tako da ja mislim da je pitanje šta će s tim biti.

Evropa nije uspjela zaustaviti 'Sjeverni tok' jer je riječ o malo moćnijim igračima, o Njemačkoj i austrijskim kompanijama i Francuzima.

Ali kad je riječ o nekakvoj Bugarskoj ili Rumuniji ili Mađarskoj koja je ionako na meti Evropske komisije, Srbija koje nije niti članica Evropske unije mislim da će tu malo teže ići sa tim projektom.

Evropska podrška

BiH ovim gubi jako puno, prije svega diversifikaciju izvora a to je nešto čemu bi svaka država trebala težiti.

BiH ima vrlo malu potrošnju plina, na vrlo niskim razinama, ali postoji potencijal plinifikacije, a bez plinifikacije ne može se računati ni na kakav razvoj industrije, a ako će država ostati ovisna o plinu iz Rusije, to nije dobro za njih nipošto.

Uostalom, to su prepoznale i sve evropske kreditne banke koje forsiraju i pomažu projekt 'Južne plinske interkonekcije'.

Mislim da bi ova bošnjačka komponenta u BiH i Hrvati u svakom slučaju trebali insistirati da se taj projekat ipak progura i da se 'Južna plinska interkonekcija' napravi.

Interes države

To se može uraditi političkim dijalogom, nije ovo kraj svijeta što je Republika Srpska rekla 'ne, ne, mi to nećemo'.

Pa šta onda što RS to neće, postoje valjda i drugi konstitutivni narodi u BiH koi isto imaju pravo glasa.

Mislim da u svakom slučaju i Hrvatska i Sarajevo moraju napraviti sve što je u njihovoj moći da se taj projekt realizira, jer je u interesu apsolutno cijele države da postoje druge mogućnosti dobave plina, a ne jedan jedini pravac koji uvjetuje Srbija sa visokom transportnim tarifama i izuzećem dobave.

Plinifikacija rafinerije

Ovaj projekat je jedina službena i oficijalna međudržavna opcija.

Postoji ta druga i prilično kontroverzna varijanta plinifikacije koju je također hrvatsko vodstvo forsiralo a to je plinifikacija rafinerije u Brodu nekakvim direktnim plinovodom ali tu priča staje.

To je riječ isključivo i samo o plinifikaciji rafinerije u Brodu, a ne i razvoja plinskog koridora uz rijeku Bosnu i priključenja industrije uz rijeku Bosnu na plin.

Taj projekt to ne omogućava, ali pitanje je šta će biti sa brodskom rafinerijom jer ona je od kraja siječnja u jednogodišnjem remontu nakon onog velikog požara i eksplozije i pitanje hoće li ta postrojenja uopće proraditi.

XS
SM
MD
LG