Dostupni linkovi

Dokumenti Narodne Skupštine RS iz Dodikovih u Vučićeve ruke


Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu, 26. avgust, 2020.
Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu, 26. avgust, 2020.

Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i stavovi Vlade tog bosanskohercegovačkog (bh.) entiteta, upućeni su 24. avgusta iz Banja Luke zvaničnom Beogradu, kao osnov za razgovore održane dva dana kasnije u glavnom gardu Srbije.

U tim zaključcima Narodna skupština RS obavezuje predstavnike tog bh. entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Jedan od zaključaka je i da Republika Srpska - strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

U Beograd je poslat i dokument nazvan „Informacija u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH“, koji je entitetski parlament usvojio na vanrednoj sednici održanoj 17. februara.

"U realnosti, u ovoj sadašnjosti, ta dokumenta su otprilike zaista „vruć krompir“ u rukama Aleksandra Vučića", kaže za rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) kolumnista Dragan Bursać, odgovarajući na pitanje Zašto je Dodik slao Vučiću dokumente usvojene u Narodnoj Skupštini RS?

On vjeruje da Srbiji ta dokumenta ne trebaju u tom nekom izvornom smislu, ali da ih sa druge strane, velikosrpska nacionalna i nacionalistička politika možda i želi imati ako im, kako kaže, nekada zatrebaju.

"Negdje u zaleđu, ako bi nekad i negdje zatrebalo u smislu teritorija, u smislu odlaska Kosova i Republike Srpske, mada se to naravno ne može porediti, ali oni mogu stajati u nekoj rezervi za neke buduće nacionalističke priče", kaže Bursać.

Poznato je da je zaključke Skupštine RS Milorad Dodik ranije dostavio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Ono što se nalazilo u zaključcima Narodne skupštine i stavovima Vlade u vezi sa statusom Republike Srpske i atidejtonskim ponašanjem visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda je dokument koji je dostavljen Vučiću", rekao je Dodik, 22. avgusta, agenciji SRNA.

Dragan Bursać smatra da dokumenti poslati u Beograd, nemaju nikakvu suštinu, niti su bilo kome bitni.

„Dakle, bitan je narativ, priča oko dokumenata, bitni su ti sastanci i Dodik negdje pokazuje da je još uvijek politički živ, šta god to značilo. Njegov politički život se uvijek svodio na jedan populistički marketing“, kaže on.

Riječ je, prema njegovim riječima o diletantskom potezu i reality press konferenciji na kojoj je Milorad Dodik „bildao srpski nacionalni mišić“ uoči loklanih izbora u BiH, a Aleksandar Vučić je to isto radio prije odlaska u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Sastanak delegacija RS i Srbije održan je u trenutku kada je najavljen novi sastanak delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, koji će, prema ranijim najavama, najverovatnije biti održani 4. septembra.

„Kada iščitate ta dokumenta to je jedan niz floskula, uopštenih zahtjeva, ocjena, koje kažem, čak ni u RS-u nikom ništa ne znače“, navodi Bursać.

Na konferenciji za novinare 26. avgusta nakon sastanka zvaničnika Srbije i Republike Srpske, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da i ga je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obavijestio o problemima i onome što on smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma na štetu RS, i da je sa njim imao razgovor i u četiri oka.

"Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", izjavio je Vučić i naveo da je sa Dodikom razgovarao i o dokumentima koje mu je rukovodstvo RS-a uputilo u danima uoči sastanka.

"Ja nisam mogao da ulazim u sve detalje, da budem iskren, ali sam pažljivo saslušao. Mi smo svaku reč u dokumentu koji smo dobili bezbroj puta pročitali i i dalje radimo i pravimo analize", rekao je Vučić koji je naveo i da je od Milorada Dodika dobio više pitanja vezanih za status RS-a.

"Odgovorio sam mu na svako pitanje i rekao da je očuvanje mira od suštinskog značaja“, rekao je Vučić dodavši da će Srbija i Republika Srpska nastaviti sa „konkretnim akcijama i saradnjom".

Dodik je izjavio da je Vučiću pernio kako "bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu pokušava da od Republike Srpske napravi ljušturu i da ona bude devastirana".

On je rekao da je plan da se obavijeste druge zemlje o, kako navodi, "kršenju Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da visoki predstavnik kreira politike koje idu u pravcu dalje razgradnje Republike Srpske". Na dnevnom redu Republike Srpske, kako je rekao Dodik, nije separacija i da "ne postoji tajni dogovor između njega i Vučića o otcjepljenju Republike Srpske", već poštovanje međunarodnog sporazuma, "koji se zove Dejtonski sporazum".

Bez jake podrške u Srbiji Dodik ne bi mogao opstati u svom glasačkom tijelu, koje je dominantno nacionalno i nacionalističko, smatra Bursać.

"I njega prepoznaje kao neku ekstenziju Miloševića, Karadžića i Mladića u 21. vijeku i negdje mu je to stalni zadatak, sa jedne strane. Sa druge strane, to je čovjek koji ima nekretnine u Srbiji, čovjek koji obiđe svoju zemlju, svoje vile, svoje kuće u Srbiji, tako da mora ojačati te forme u očima lokalnih srpskih tajkuna u Srbiji. I negdje je to otprilike ta njegova spona", objašnjava on.

Dodaje da se Dodik uvijek u medijima u Srbiji predstavlja kao "ruralna politička varijanta dobroćudnog Srbina, tamo negdje iz Bosne", koji je tu uvijek "desna ruka srpskih voždova".

XS
SM
MD
LG