Dostupni linkovi

Doktori u BiH se pripremaju za novi talas korona virusa


Doktori se boje da bi broj pacijenata uskoro mogao eksplodirati
Doktori se boje da bi broj pacijenata uskoro mogao eksplodirati

Dok gledaju u strahu kako korona virus divlja u susjednim zemljama, doktori u Bosni i Hercegovini se pripremaju za novi talas u ovoj balkanskoj zemlji, koja ima nizak postotak vakcinisanog stanovništva, a jedna je od evropskih zemalja koje su najteže pogođene u ranijim naletima pandemije.

U Banjaluci, na sjeverozapadu zemlje, osoblje na kovid odjelu u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) upozorava da se broj bolničkih pacijenata povećava prethodnih dana a da bi uskoro mogao eksplodirati, prenosi AP.

Druge zemlje sa malim brojem vakcinisanih širom srednje i istočne Evrope se već bore sa porastom infekcija koji traje već nedjeljama, računajući susjedne zemlje Bosne i Hercegovine, Srbiju i Hrvatsku. U pojedinim državama je broj zaraženih najveći od početka pandemije, zbog čega su vlasti – većinom nevoljko – bile prisiljene da pooštravaju mjere.

“Prethodnih dana smo primjetili da je situacija sa epidemijom sve gora, to možemo reći sa sigurnošću. Kada vidimo situaciju u susjedstvu, možemo pretpostaviti da će brojke i kod nas rasti”, kaže Danijel Đokić, šef kovid odjela u UKC RS.

Prema podacima od četvrtka, 4. novembra, UKC RS ima osnovi kapacitet od 300 kreveta za pacijente oboljele od kovida, a 223 su već popunjena, računajući i 32 pacijenta na intenzivnoj njezi. Tokom prethodnih talasa, bolnica je postepeno širila svoje kapacitete do 700 kreveta ako je bilo potrebno.

Porast u broju zaraženih je potvrđen i u drugim dijelovima države – 4. novembra su potvrđena 1.094 nova slučaja.

U glavnom gradu BiH, Sarajevu, nadležni su naredili školama da organizuju kurseve o vakcinaciji, i prate situaciju da bi uveli nove mjere ako se broj zaraza otme kontroli.

U većini zemalja srednje i istočne Evrope, vlasti su teško donosile odluke o “lokdaunu”, nadajući se umjesto toga da će povećati broj vakcinisanih sa kovid propusnicama i apelima za vakcinaciju. Procenat vakcinisanih u BiH je oko 20 odsto na 3,2 miliona stanovnika, što je jedan od najmanjih udjela u Evropi.

Doktori u Banjaluci kažu da većina pacijenata na kovid odjelu nije vakcinisano, ili su primili samo jednu dozu. Vakcinisani koji završe na bolničkom liječenju su uglavnom starije životne dobi i imaju bolju kliničku sliku koja se ne završava fatalno, rekao je doktor Đokić.

“Želio bih da opet istaknem da je vakcinacija, bilo kojom vakcinom, jedini i najbezbjedniji način da se borimo sa infekcijom i sa pandemijom”, naglasio je on.

Već loš zdravstveni sistem u državi se suočio sa dodatnim problemima, zbog navoda o korupciji u nabavkama opreme za borbu protiv kovida, što je postalo predmet krivičnih istraga.

Među vodećim po smrtnosti od korone u Evropi

Do sada, BiH ima više od 250 hiljada potvrđenih slučajeva kovida i više od 11 hiljada mrtvih – procentualno, jedna od vodećih zemalja po mortalitetu u Evropi.

“Da nisam vakcinisan, vjerovatno bih se teško izborio sa ovim. Mnogo teže bi mi pala bolest”, priznaje Marinko Učur, pacijent na kovid odjelu, sa svog bolničkog kreveta.

On kaže da je poštovao sve mjere i zaštitu ali da se ipak razbolio.

“Nemam pojma kako sam se zarazio, znam samo da je delta soj vrlo zarazan i da se lako širi među ljudima”, kaže Marinko.

Osim niskog procenta vakcinisanih, eksperti krive lako prenosivi delta soj za posljednji porast broja infekcija u regiji. Ipak, dodaju da je i nepoštovanje mjera, kao što je nošenje maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance i izbjegavanje velikih grupa ljudi i te kako doprinijelo tome.

Rajko Milunović (43), još jedan pacijent obolio od kovida-19 koji leži u bolnici u Banjaluci, kaže da nije vakcinisan ali da će to učiniti čim izađe iz bolnice. Mnogi u BiH su skeptični po pitanju vakcina, zbog nepovjerenja prema vlastima ali i zbog teorija zavjere o vakcinama.

“Tek kada osjetite ovu bolest na svojoj koži, shvatate koliko je opasna. Sada mi je sve jasno. Čim izađem odavde vakcinisaću se, mislim da je vakcina dobra stvar”, kaže Rajko.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru (SAD), BiH na dan 5. novembra ima 257.401 zaraženu osobu korona virusom, a 11.717 preminulih od posljedica korona virusa – najviše na zapadnom Balkanu.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG