Dostupni linkovi

Više javno tužilaštvo preuzima istragu dojava o bombama u Beogradu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzima od osnovnih javnih tužilaštava rad na otkrivanju osoba koje u poslednje vreme gotovo svakodnevno lažno prijavljuju da su u objektima u glavnom gradu Srbije postavljene bombe, saopštilo je 11. maja to Tužilaštvo.

U saopštenju, koje je prenela Radio televizija Srbije, navodi se da će se istraga sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativnom agencijom.

"Ovaj vid postupanja je neophodan kako bi se efikasno otkrili i procesuirali izvršioci krivičnog dela izazivanje panike i nereda i eventualno drugih krivičnih dela", navodi se u saopštenju.

Lažne dojave o bombama u tržnim centrima

U tri beogradska tržna centra i u Zoološkom vrtu 11. maja su primljene dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, za koje se ispostavilo da su lažne.

Dojavljena je bomba u tržnom centru BIG Rakovica, zatim u tržnom centru Rajićeva, u tržnom centru Banjica, a i u Beogradskom zoološkom vrtu, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa u telefonskom razgovoru iz beogradske policije.

Dojave o bombama koje su bile lažne 11. maja primljene su i u studentskim domovima "Karaburma" i "Patris Lumumba" u Beogradu, saopštilo je Ministartsvo prosvete.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su izašli na teren i oko 2.500 studenata iz oba doma je odmah evakuisano. Nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a, utvrđeno je da su dojave o postavljenim bombama bile lažne", navodi se u saopšenju.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će to Ministarstvo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i dalje pratiti situaciju.

Prethodno je 29. aprila dojavljeno da su bombe podmetnute u 23 srednje škole i gimnazije u Beogradu, a policija je utvrdila da su sve dojave bile lažne.

Cirkularni mejl o podmetnutoj bombi dobile su 23 srednje škole i gimnazije u Beogradu o čemu su odmah obavešteni MUP i Bezbednosno-informativna agencija (BIA), saopštilo je ranije Ministarstvo prosvete.

Učenici i zaposleni su bili evakuisani na sigurno dok je policija proveravala navode.

Anonimne prijave bombi u školama 27. aprila obustavile su rad svih škola u Crnoj Gori. Ministarstvo prosvete u toj državi je takvu odluku donelo nakon što su prijave anonimno stigle na mejl adrese 41 škole.

Pored toga, tokom marta i aprila meseca javnost je potreslo nekoliko lažnih dojava o podmetnutim bombama na letovima "Er-Srbije" iz Beograda ka Moskvi.

MUP je tada saopštio da će zbog dojava o bombama tražiti pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog krivičnog dela.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da su dojave o bombama nastavak pritiska na Srbiju, njenu ekonomiju i predsednika Aleksandra Vučića da napusti politiku vojne neutralnosti i donošenja samostalnih odluka.

"Naše službe efikasno detektuju odakle dolaze te dojave, uglavnom iz jednog centra jedne zemlјe u Evropskoj uniji i sa teritorije Ukrajine", rekao je 21. aprila Vulin za RTS.

On je naveo da su poslednje dojave o navodnim bombama u tržnim centrima došle sa servera koji je lociran u Švajcarskoj.

XS
SM
MD
LG