Dostupni linkovi

Dogovor o puštanju talibanskih zatvorenika u Afganistanu, korak bliže mirovnim pregovorima


Velika skupština Loja Džirga u Kabulu, 9. avgust, 2020.

Afganistanska vlada i talibani na pragu su da započnu mirovne pregovore čiji je cilj okončanje gotovo dvije decenije rata u Afganistanu, nakon što je predsjednik Ašraf Gani rekao da će odobriti puštanje 400 talibanskih militanata.

Ghani je 9. avgusta objavio da namjerava da potpiše dekret o oslobađanju militanata, ubrzo nakon što je taj potez preporučilo 3.400 uglednih Afganistanaca.

Odluka je uslijedila više od pet mjeseci nakon što su Washington i talibani postavili puštanje zatvorenika kao uslov za razgovore militantne grupe i Kabula.

Razgovori će započeti u Dohi u Kataru, nakon završetka puštanja zatvorenika, koji se očekuje u narednih nekoliko dana, objavio je na Twitteru specijalni izaslanik SAD-a za Afganistan Zalmaj Khalilzad.

Khalilzad je pozdravio Ganijevu odluku i deklaraciju Loja Džirga, tradicionalnog sastanka staraca afganistanskih plemena i drugih saveznika kako bi se odlučivalo o kontroverznim nacionalnim pitanjima.

"Strane će ući u postizanja sporazuma o političkom planu i trajnom i sveobuhvatnom primirju za okončanje rata u Afganistanu", rekao je na Twitteru.

Sjedinjene Države podržavaju proces postizanja održivog mira i cilj postizanja "suverenog, ujedinjenog i demokratskog Afganistana koji je u miru sa sobom i svojim susjedima i ne predstavlja prijetnju za svijet", dodao je.

Glasnogovornik talibana Suhail Šahin rekao je Reutersu da su se talibani složili da započnu razgovore u roku od 10 dana, ali odbili da se obvežu na primirje kako je zahtijevao Gani, rekavši da će o tome biti odlučeno u toku razgovora, a ne prije.

Afganistansku delegaciju predvodit će bivši šef afganistanske Nacionalne uprave za sigurnost Masum Stanakzai. U delegaciji će biti afganistanski političari, bivši zvaničnici i predstavnici civilnog društva. Kabul je ranije rekao da će pet članova delegacije biti žene.

Gani je pozvao Loja Džirga, rekavši da on prema afganistanskom ustavu nema nadležnost da pusti 400 zatvorenika iz afganistanskih zatvora jer su počinili nasilne zločine.

"Odluka Lodže Džirga uklonila je posljednji izgovor i prepreke na putu mirovnim pregovorima. Na domaku smo mirovnih pregovora", rekao je Abdulah Abdulah koji je vodio sastanak i koji je na čelu Visokog vijeća za nacionalno pomirenje.

Kabul je već pustio 4.600 zatvorenika talibana od 5.000 koji se spominju u važnom sporazumu koji su u februaru potpisale Sjedinjene Države i talibani.

Ali afganistanski zvaničnici opisali su preostale zatvorenike kao opasne. Otprilike 200 njih afganistanska vlada optužuje za napade na ambasade, javne trgove i vladine urede, u tim napadima posljednjih godina poginulo je na hiljade civila.

Talibani kažu da su oslobodili svih 1.000 zatvorenika vlade kako je obećano sporazumom sa Sjedinjenim Državama i da su insistirali na puštanju preostalih 400 zatvorenika.

Američki predsjednik Donald Trump, koji ide na ponovni izbor u novembru, više je puta rekao kako želi okončati najduži američki rat, koji je započeo nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Tri mjeseca do izbora, Trump želi da ispuni svoje obećanje da će okončati rat i nastavi povlačenje američkih trupa.

XS
SM
MD
LG