Dostupni linkovi

Avganistan: Ubijen visokopozicionirani vođa "Islamske države"


Vođa militantne grupe "Islamska država" Asadullah Orukzai

Avganistanska obaveštajna služba saopštila je 1. avgusta uveče da su specijalne snage te zemlje ubile visokog vođu militantne grupe "Islamska država".

Nacionalna direkcija za bezbednost Avganistana saopštila je da je Assadullah Orakzai, za koga se sumnjalo da je umešan u brojne smrtonosne napade na avganistanske vojne i civilne ciljeve, ubijen u operaciji u blizini istočnog grada Džalalabada. Nije saopšten datum kada je ubijen.

Ujedinjene nacije su u nedavnom izveštaju upozorile da takozvana "Islamska država" ostaje sposobna za velike napade, nadajući se regrutovati više boraca iz redova protivnika petomesečnog sporazuma između talibanskih militanata, koji su se dugo borili protiv vlasti Kabula, i Sjedinjenih Američkih Država.

Vest o Orakzajevom ubistvu rezultirala je smanjenjem napada militanata "Islamske države".

U međuvremenu, prekid vatre između vlade i talibana za vreme muslimanskog praznika Krban-bajrama se 1. avgusta održao u većem delu zemlje, podstičući nade da bi uskoro mogli da počnu očekivani mirovni pregovori.

Avganistansko veće za nacionalnu bezbednost saopštilo je 2. avgusta na Tviteru da su vlasti oslobodile 317 talibanskih zatvorenika od početka Krban-bajrama.

XS
SM
MD
LG