Dostupni linkovi

Općina Tuzla tužila Dodika


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Općtina Tuzla je danas putem Opštinskog pravobranilaštva, podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika zbog uvredljivih izjava vezanih za ubistva civila na tuzlanskoj Kapiji i na sarajevskim Markalama. Poslušajte prilog Maje Nikolić:


Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, šef Misije OSCE-a u BiH Geri Robins i šef Misije Vijeća Evrope u BiH Kerolajn Ravo već su osudili izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika o tome kako su masakri na tuzlanskoj Kapiji 1995. i na tržnici Markale u Sarajevu 1994. i 1995. inscenirani.

"Bilo kakvi pokušaji da se promijene istorijske činjenice o ratnim zločinima neprihvatljivi su i neoprostivi. Kada takvo iskrivljavanje činjenica dolazi od zvaničnika sa visokim stepenom odgovornosti koji je obavezan da poštuje Dejtonski sporazum i sarađuje sa Haškim tribunalom, onda su te izjave posebno neodgovorne i podrivaju ne samo institucije posvećene vladavini zakona nego i kredibilitet tog pojedinca", navodi se u zajedničkom saopštenju OHR-a, OSCE-a i Misije Vijeća Evrope u BiH.

Oni podsjećaju da je Sud BiH 12. juna ove godine proglasio krivim Novaka Đukića za "tuzlanski masakr" i osudio ga na zatvorsku kaznu od 25 godina.

"Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju proglasio je Stanislava Galića, koji je komandovao Sarajevsko-romanijskim korpusom Vojske Republike Srpske, krivim za zločine protiv čovječnosti, uključujući masakr na pijaci Markale 5. februara 1994. godine, te ga osudio na doživotnu zatvorsku kaznu", navodi se u zajedničkom saopštenju OHR-a, OEBS-a i Misije Savjeta Evrope u BiH.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je u petak, 11. septembra, da je RS nezadovoljna načinom rada Tužilaštva i Suda BiH koji u pravilu presuđuju Srbima kako bi stvorili novu istoriju.

Ocjenjujući da se radi o omalovažavanju realnosti, Dodik je rekao da su slučajevi tuzlanske "Kapije" i Markala inscenirani, što dokazuju mnoge analize eksperata.

''Isti sudski vještak radio je na slučaju Tuzle i slučaju Markale što potvrđuje da je riječ o organizovanoj namjeri da se to prikaže na način na koji jeste. Ni Sud ni Tužilaštvo ne žele da se usmjere u tom pravcu. Osudili su generala (Novaka) Đukića nevinog za taj slučaj'', rekao je Dodik.

Dodikova izjava u BiH je izazvala burne reakcije, a Općinsko vijeće Tuzla je proglasilo Dodika nepoželjnom osobom u BiH.

Više o ovoj temi pročitajte i u tekstu Dodikovo negiranje zločina je "politička kampanja" protiv Suda BiH.
XS
SM
MD
LG