Dostupni linkovi

U Tužilaštvu BiH formiran predmet protiv Milorada Dodika


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom konferencije za medije u Istočnom Sarajevu, 14. oktobra 2021.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom konferencije za medije u Istočnom Sarajevu, 14. oktobra 2021.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je formiran predmet protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac, a ostale prijave su također u radu”, ističe se u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su za Radio Slobodna Evropa kazali kako ne mogu otkrivati detalje koji je razlog zbog kojeg je formiran predmet protiv Dodika.

Saša Sarajlić, tužilac u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izjavio je za RSE kako je tokom vikenda bio jedan od tužilaca koji su dali podršku za formiranje predmeta protov Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Sarajlić ističe kako se prijava odnosila zbog Dodikovog „ podrivanja ustavnog poretka“.

„Radi se o kaznenom djelu iz člana 156 Krivičnog zakona BiH u kojem se navodi da ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina“.

Milorad Dodik je 12. oktobra najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

„Neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine“, kazao je Dodik 12. oktobra uoči sjednice predsjedništva njegove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Banjaluci.

Dodik je u ponedjeljak, 18. oktobra na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, nakon završene sjednice Predsjedništva BiH, izjavio kako je uvjeren da će od 20. do 25. oktobra biti sačinjen set zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj o kojima će se izjasniti Narodna skupština Repubike Srpske.

Dodik je naveo da se zakoni pripremaju i da će o toma 18. oktobra biti sačinjen presjek na sastanku u Banjaluci.

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske u utorak, 19. oktobra bi trebao da utvrdi termin održavanja posebne sjednice i prijedloga dnevnog reda.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović sazvao je sjednicu u 12 sati, saopšteno je iz njegovog kabineta.

XS
SM
MD
LG