Dostupni linkovi

Dodik: Zemljište u Republici Srpskoj će biti upisano kao vlasništvo RS, a ne BiH


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom konferencije za medije u Istočnom Sarajevu, 18. oktobar 2021.
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom konferencije za medije u Istočnom Sarajevu, 18. oktobar 2021.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH izjavio je u Istočnom Sarajevu, 18.oktobra, kako će zemljište u Republici Srpskoj (RS) biti upisano kao vlasništvo tog bh. entiteta, a ne Bosne i Hercegovine kako je to odlučio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH, na sjednici 7. februara 2020. godine, odlučio je u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda RS) da se sve poljoprivredno zemljište u ovom entitetu smatra imovinom BiH, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS krajem 2019. godine.

“Iza nas stoji Ustav i zemljište će biti upisano na Republiku Srpsku”, rekao je Dodik i dodao kako će pokrenuti procedure vraćanja nadležnosti države na Republiku Srpsku.

“ U toku dana imaćemo sastanak sa proširenim kolegijem Vlade RS. Ništa ne uzurpiramo BiH, ali sve ono što je oskrnavljeno ćemo vratiti u entitetsku nadležnost”, izjavio je Dodik.

On je rekao i da je na sjednici Predsjedništva BiH povučena sa dnevnog reda tačka koja se odnosila na Sporazum sa Islamskom zajednicom BIH.

“Nisam protiv Islamske zajednice, već hoću da se omogući da svi vjernici imaju isti tretman”, kazao je Dodik.

Islamska vjerska zajednica je 2009. godine dostavila Predsjedništvu BiH inicijativu za potpisivanje ugovora.

Bosna i Hercegovina je kao država s Katoličkom crkvom odnosno Svetom Stolicom potpisala Temeljni ugovor 2006. godine.

Srpska pravoslavna crkva je također potpisala ugovor sa BiH 2007. godine.

Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica iz 2004. godine predviđa da se pitanja od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu, neku ili više crkava i vjerskih zajednica mogu uređivati sporazumom koji zaključuje Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, vlade entiteta i crkva, odnosno vjerska zajednica.

Inače, član Predsjedništva BiH je najavio i kako će odluku o otvaranju konzulata Rusije u Banjaluci donijeti Skupština RS, a ne Predsjedništvo BiH, iako je to njegova nadležnost.

XS
SM
MD
LG