Dostupni linkovi

Ministar odbrane BiH demantuje da je vježba sa Srbijom otkazana


Sifet Podžić, ministar odbrane BiH
Sifet Podžić, ministar odbrane BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio je u utorak, 5. oktobra, kako vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije nije otkazana.

“Vježba je odgođena isključivo zbog epidemiološke situacije. Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veliki broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo normalno realizovati, nema nikakvog razloga za njeno otkazivanje", poručio je ministar Podžić.

Oružane snage BiH i Vojska Srbije planirale su vojnu vježbu održati na Manjači kod Banjaluke od 9. do 16. oktobra ove godine. Ministarstvo odbrane odgodilo je vježbu 4. oktobra.

Nakon što je vježba odgođena, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je u utorak, 5. oktobra smjenu ministra odbrane. Kao razlog za smjenu Dodik je naveo "nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine (BiH)" jer je Podžić otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke.

Komšić i Džaferović: Zahtjev za smjenu Podžića neutemeljen

Nakon Dodikovog zahtjeva, reagovali su i predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u zajedničkom saopštenju za javnost u kojem navode kako su zahtjevi za smjenu ministra odbrane BiH “neutemeljeni i neopravdani, te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja”.

Džaferović i Komšić ocjenjuju kako je odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga ViH i Vojske Srbije opravdana.

“Odluka o odgađanju vojne vježbe je razumna i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija. Kao što je podcrtano iz Ministarstva odbrane, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i biće realizovana u skladu s odlukom Predsjedništva, kada se za to steknu potrebni uslovi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je od ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da stavi van snage odluku o odgađanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Tegeltija u pismu, između ostalog, navodi da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe „Manjača 21“ “nemaju uporište”, te naveo da će, “ukoliko ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Podžić ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Zakona o Savjetu ministara Bosne i Hercegovine”.

"Uvažavajući epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti OS BiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u Bosni i Hercegovini gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini", stoji u saopštenju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Dalje se navodi: "U pogledu finansijskih sredstava, poznato Vam je da je Savjet ministara BiH usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, čime je omogućeno da OSBiH nesmetano funkcionišu i izvršavaju zakonom propisane i definisane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana".

"Imajući u vidu sve navedeno, smatram da jednostrano donošenje ovakve odluke od strane ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, da je isto neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji, te Vas pozivam da odmah stavite Van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe Manjača 21, te da me o tome obavijestite", navodi se u pismu predsjedavajućeg Tegeltije.

Kako se ističe u saopštenju za javnost iz Tegeltijinog kabineta, o navedenom zahtjevu su upoznati članovi Predsjedništva BiH.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije trebala je biti prva poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama koje teže da se pridruže NATO savezu.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije do sada je bila najviše izražena u oblasti edukacije i školovanja vojnog kadra.

XS
SM
MD
LG