Dostupni linkovi

U oktobru prva zajednička vojna vežba BiH i Srbije nakon rata


Ministri odbrane BiH Sifet Podžić (L) i Srbije Nebojša Stefanović u Beogradu, 10. septembar 2021.
Ministri odbrane BiH Sifet Podžić (L) i Srbije Nebojša Stefanović u Beogradu, 10. septembar 2021.

Ministri odbrane Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) Nebojša Stefanović i Sifet Podžić najavili su 10. septembra da će oružane snage dve zemlje u oktobru održati zajedničku vežbu na planini Manjača u BiH.

Kako je prenelo Ministarstvo odbrane, oni su tokom sastanka u Beogradu ocenili da bilateralna saradnja u oblasti odbrane beleži pozitivan trend i da je značajna za unapređenje ukupne regionalne saradnje.

"Takva vrsta saradnje u regionu mora da postoji, jer samo na takav način možemo da garantujemo stabilnost. Čak i kada se nekada ne slažemo oko nekih tema i kada nismo uvek u saglasju, mi moramo da razmišljamo o budućnosti", naveo je Stefanović.

Ministar odbrane BiH ocenio je da postoje "neke stvari iz novije istorije oko kojih nikada nećemo moći imati zajednički stav", ali i dodao da "ta mimoilaženja treba ostaviti istoričarima i nekim drugim institucijama da o tome razgovaraju".

"Mi definitivno imamo mnogo prečih, globalnih pretnji, sa kojima se zajednički moramo boriti u ovom regionu. Svi smo definitivno spremni da se okrenemo borbi protiv mnogo ozbiljnijih izazova, koji ne poznaju ni granice ni boju kože ni imena ni prezimena, a ove stvari da polako zaboravljamo i ostavljamo prošlosti", naveo je Podžić.

Zajednička vežba Oružanih snaga BiH i Vojska Srbije biće prva posle ratova devedesetih godina prošlog veka.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vežbi je prihvatilo Predsedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vežba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije do sada je bila najviše izražena u oblasti edukacije i školovanja vojnog kadra.

XS
SM
MD
LG