Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane BiH odgodilo vojnu vježbu sa Srbijom, Dodik najavio krivičnu prijavu 


Oružane snage BiH, juni 2019.
Oružane snage BiH, juni 2019.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) odgodilo je vojnu vježbu koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači kod Banjaluke od 9. do 16. oktobra ove godine.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić navodi kako je ministar Sifet Podžić kao razlog za prolongiranje vojne vježbe naveo epidemiološku situaciju i neusvajanje budžeta.

Iz Ministarstva odbrane Srbije je saopšteno za novinsku agenciju Srna kako “izražavaju žaljenje zbog otkazivanja”.

Ministri odbrane Srbije i BiH Nebojša Stefanović i Sifet Podžić najavili su 10. septembra da će oružane snage dvije države u oktobru održati zajedničku vježbu.

Oni su tokom sastanka u Beogradu ocijenili da bilateralna saradnja u oblasti odbrane bilježi pozitivan trend i da je značajna za unapređenje ukupne regionalne saradnje.

Ministar odbrane BiH je “neovlašteno otkazao vježbu”, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te najavio krivičnu prijavu protiv njega.

"Podžić se nije ni obratio niti se konsultovao s Predsjedništvom BiH”, izjavio je Dodik za Srnu.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije trebala je biti prva poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama koje teže da se pridruže NATO savezu.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije do sada je bila najviše izražena u oblasti edukacije i školovanja vojnog kadra.

XS
SM
MD
LG