Dostupni linkovi

Dodik: Sankcije su vjerovatne, ali one nisu sveto pismo


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (arhivska fotografija)
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (arhivska fotografija)

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) ocijenio je 5. januara u Banjaluci da će vjerovatno doći do sankcija za pojedince u Bosni i Hercegovini.

Dodik, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), je na pitanje novinara o mogućim sankcijama koje je najavila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, odgovorio:

„To su njihove sankcije, nisu naše. Kažem da nisu sveto pismo. Nemam namjeru da tražim vizu za Ameriku, pa makar mi sutra ukinuli sankcije“, rekao je Dodik.

On je naveo kako ne može zamisliti zemlju u kojoj se, kako tvrdi, ministri raduju sankcijama za svoje građane, poput Bisere Turković.

Ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, najavila je ranije danas, ne navodeći imena, da bi sankcije za pojedince iz BiH mogle biti objavljene već danas.

Turković je dodala da se dugo radilo na tome te je iznijela mišljenje da postoji usaglašen stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali to ipak neće biti kraj nego je u pitanju samo početak izricanja sankcija.

Rad državnih institucija u BiH u blokadi je od jula prošle godine, kada su predstavnici entiteta Republika Srpska odbili učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka.

To je bio njihov odgovor na to što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražile su deblokadu rada bh. institucija te da se odustane od primjene odluka o formiranju agencije za lijekove bh. entiteta RS i daljnjih aktivnosti o prijenosu nadležnosti s države na entitet.

Sve to uzokovalo je najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega je više međunarodnih dužnosnika govorilo o mogućnosti nametanja sankcija.

XS
SM
MD
LG