Dostupni linkovi

Dodik: Putin obećao da Rusija neće podržati Schmidta


Milorad Dodik i Vladimir Putin u Beogradu, januar
Milorad Dodik i Vladimir Putin u Beogradu, januar

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin dao je čvrsta uvjeravanja da Rusija neće podržati imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) u Banjaluci, 4. decembra.

Dodik je, govoreći o posjeti Rusiji i razgovoru sa Putinom u Moskvi u četvrtak, 2. decembra istakao te da se najviše razgovaralo o političkim pitanjima u BiH.

„Sa predsjednikom sam se i rukovao i sjedio blizu i pričao skoro sat vremena“, rekao je Dodik.

Dodao je da su Putinove poruke jasne da Rusija zastupa stav poštovanja Dejtonskog sporazuma, te da će kontakti iz RS sa Rusijom i dalje biti direktni, „bez imenovanja specijalnih izaslanika“.

„Rusija je svjedok potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Rusija ima namjeru da aktivno učestvuje u provođenju te svoje uloge. Govorili smo o tome šta se sve do sada radilo na izmjenama Dejtonskog sporazuma, a sada se to iz špekulativnih razloga adresira RS“, rekao je Dodik, navodeći da Rusija ima stav da domaći akteri moraju preuzeti odgovornost u rješavanju problema u BiH.

Dodik je rekao i da je Putina upoznao o željama za vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS, te rekao da očekuje kako će već naredne sednice biti poznat termin posebne sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj će se raspravljati o Informaciji o prenesenim nadležnostima.

Tema razgovora sa Putinom bila je, tvrdi Dodik, i podrška u izgradnji Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Dodik je rekao i da je obavijestio Putina da „mi nemamo namjeru da se krećemo ka NATO-u“.

Dodik je istakao i da je sa ruskim GASPROM-om dogovorio izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku.

„Razgovaramo i više, o izgradnji elektrana na gas, koje ćemo zajedno izgraditi sa našim partnerima. Ako dođe do izgradnje tih elektrana, a ja vjerujem da hoće, to bi bila investicija od skoro milijardu evra“, istakao je Dodik.

Dogovor o cijeni gasa

Navodi i da je dogovoreno da će cijena gasa za RS do 31. maja iznositi 290 dolara. Za 20 dolara je skuplja nego Srbiji, zato što se, kako ističe Dodik, plaća dodatni tranzit.

„Mi nismo neki veliki potrošač, ali nam je veoma važno, ali nam je važno da ostanemo u stabilnim cijenama, zato što planiramo diverzifikaciju gasnog sektora, razvoj gasnog sektora i to može da bude samo stimulativno.

Dodik je rekao da ne vjeruje u dobre namjere Britanaca u BiH, komentarišući izbor Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan.

„Oni su nas gađali bombama, a sada nam kao specijalnog predstavnika šalju čovjeka koji je bio glavnokomandujući kada su bombradovali“, naveo je Dodik.

Pozvao je međunarodnu zajednicu i da „prestane“ sa slanjem svojih predstavnika i izaslanika.

„Dođe mi da i mi imenujemo svog specijalnog predstavnika, pa neka se on bavi pitanjima u Britaniji“, rekao je Dodik.

Napomenuo je i kako je sa predsjednikom Rusije govorio i o drugim pitanjima, kao što su pregovori o izmjenama Izbornog zakona "između muslimana i Hrvata", cijena gasa, izgradnja ruskog kulturnog centra u Banjoj Luci i drugim.

Dodik je rekao i da „odbacuje procjene situacije“, koju je prije nekoliko dana iznio Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza, na konferenciji za novinare, 1. decembra u Rigi nakon sastanaka šefova diplomatija država članica Alijanse, kada je rekao da Dodikova „zapaljiva retorika podriva Dejtonski sporazum“.

„Ja sam spreman da Stoltenbergu objasnim situaciju“, naveo je Dodik.

O Izbornom zakonu

Osvrnuvši se na razgovore koji se vode o izmjeni Izbornog zakona BiH, Dodik je istakao da je RS spremna da podrži da se definiše da se za člana Predsjedništva BiH iz RS bira Srbin i drugi.

"Razgovori između Bošnjaka i Hrvata i međunarodne zajednice puni su neiskrenog odnosa, kukumakanja. Muslimani putem Bakira Izetbegovića žele da zadrže ovaj sistem, da se bira onaj koga oni hoće, u vidu Željka Komšića, a vidim odlučnost Hrvata da ne dopuste da im se ukrade nekoliko mandata“, naveo je Dodik.

Dodik je istakao i da mu već sada „dolaze ponude da platimo dve do tri hiljade glasova u inostranstvu“, dodajući da su glasovi iz inostranstva koji stižu vrećama „najveća podvala“ koju treba „eliminisati“.

On je naveo da se zalaže za to da se svakom biraču plati dolazak iz inostranstva u BiH kako bi ostvario svoje biračko pravo.

XS
SM
MD
LG