Dostupni linkovi

Kremlj: Putin se jeste sreo s Dodikom, ali su ruski rudnici bili prioritetniji


Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Arhivska fotografija, 17. decembra 2020.

Glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov potvrdio je danas, 3. decembra da je Vladimir Putin primio dan ranije u Kremlju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

“Nismo izdali saopćenje o tome. Tačno je da se 'lider Republike Srpske' sastao s Putinom lice u lice. Bila je to veoma korisna i detaljna diskusija”, kazao je Peskov kako ga citira ruska novinska agencija TASS.

Odgovarajući na pitanje zašto se Kremlj suzdržao i od najave sastanka, Peskov je kazao da je “jučerašnji glavni događaj koji je predsjednik održao bila konferencija o Kuzbasu" (o situaciji u ruskim rudnicima uglja).

“Vidite, bili smo u žurbi. Konferencija je, naravno, bila prioritet. To naravno, ni na koji način ne umanjuje značaj sastanka koji je Putin imao s Dodikom”, dodao je Peskov.

Dodik je nakon sastanka 2. decembra rekao “da je s Putinom dogovorio da će trenutna cijena plina za Republiku Srpsku ostati nepromijenjena”. Također, kazao je da ruski čelnik podržava ideju proširenja plinovoda Balkanski tok na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta u BiH.

"Sa predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u BiH. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije", ustvrdio je Dodik za RTRS.

Prema najavama, Dodik će u danas, 3. decembra razgovarati i sa čelnim ljudima ruske energetske kompanije Gazprom.

“Mi sa njima imamo već ugovor koji smo postigli još u vrijeme zagovaranja 'Južnog toka' koji je prekinut i prebačen na 'Tursko – Balkanski tok' koji je prošao kroz Srbiju. Sada se stvaraju uslovi da idemo dalje. Potpisali smo nekoliko važnih memoranduma u kojima smo se dogovorili da se gradi gasovod u kome će Gazprom biti vlasnik 60 odsto, a mi 40 odsto”, rekao je Dodik za RTRS uoči puta za Moskvu.

On je dodao da će “Gazprom biti garant za sredstva koja će se angaživati preko banaka da se izgradi taj gasovod plus dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske”.

BiH se snabdijeva plinom putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Ruski plin, BiH je do tada dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, odakle je dalje transportovan u Srbiju, a u BiH ulazi na jedinom ulaznom terminalu za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

XS
SM
MD
LG