Dostupni linkovi

Broj poginulih u nesreći u ruskom rudniku porastao na 52


Spasilačke ekipe ispred rudnika Listvjažnaja (25. novembar 2021)
Spasilačke ekipe ispred rudnika Listvjažnaja (25. novembar 2021)

Broj poginulih u nesreći u sibirskom rudniku uglja porastao je na 52, javljaju ruski mediji, a prenosi BBC.

Prvobitno je potvrđeno da je 11 ljudi umrlo nakon što se ugljena prašina u ventilacionom oknu zapalila rano ujutru u četvrtak, 25. novembra, napunivši rudnik dimom.

Rudnik Listvjažnaja nalazi se u regionu Kemerovo, oko 3.500 km istočno od Moskve.

Akcija spasavanja preživelih se, kako javlja BBC, takođe pretvorila u tragediju. Jedan spasilački tim izgubio je kontakt sa površinom, a zvaničnici su potvrdili da su poginula najmanje tri člana tima.

Ruski mediji sugerišu da možda ima i više poginulih.

U trenutku nesreće u rudniku je bilo oko 285 ljudi, a većina je pobegla. Od toga je 49 prebačeno u bolnicu sa povredama, rekli su zvaničnici.

Neki od povređenih hospitalizovani su zbog trovanja dimom, a četvoro je u kritičnom stanju.

U prvim procenama je objavljeno da je nestalo 35 rudara.

I ruska državna novinska agencija Tass i privatni Interfaks izvestili su da je broj mrtvih porastao na 52 u četvrtak uveče, a jedan izvor hitne službe rekao je za Tass da „niko nije ostao živ“.

Nejasno je koliko je spasilaca među poginulima.

Ruska privatna novinska agencija Interfaks citirala je izvor koji je rekao da su ponestale zalihe kiseonika za neke od grupa koje traže nestale rudare.

Potraga za još preživelih prekinuta je ranije u četvrtak zbog straha da bi opasno visoki nivoi metana u rudniku mogli da izazovu eksploziju.

Otvoreni rudnici u Sibiru opasni po bezbednost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Lokalni guverner Sergej Civilev (Sergei Tsivilev) rekao je u video snimku na Telegramu da će se rad nastaviti „čim koncentracija gasa padne na bezbedan nivo“.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se nada da će „(oni) uspeti da spasu što više ljudi”, opisujući gubitak života kao „veliku tragediju”.

Ovo nije prva nesreća u rudniku Listvjažnaja. Prema pisanju lokalnih medija, u tom rudniku je 2004. godine u eksploziji gasa metana poginulo 13 ljudi.

Inače, nesreće u ruskim rudnicima nisu neuobičajene. U 2016, vlasti su procenile bezbednost 58 rudnika uglja u zemlji i proglasile 34 posto njih potencijalno nebezbednim. Na listi se u to vreme nije nalazio rudnik Listvjažnaja, kažu ruski izveštaji.

XS
SM
MD
LG