Dostupni linkovi

Dodik najavio platformu za razgovore RS i FBiH o budućnosti BiH: Mi nećemo ratovati


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je 20. aprila da Republika Srpske (RS) ne želi rat i pozvao predstavnike drugog bh. entiteta, Federacije BiH, na razgovore kako bi se došlo do "uravnoteženog rješenja za sve".

On je nakon sastanka vladajuće koalicije u RS na Mrakovici (planina Kozara) najavio da će u Narodnoj skupštini RS političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u Federaciji BiH da se razgovara o budućnosti BiH.

"Mi nećemo ratovati. Naš interes je ovdje mir primarno. Dajte da razgovaramo o stabilizaciji i miru, da razgovaramo o Ustavu Bosne i Hercegovine, da razgovaramo o Dejtonu bez prisustva stranaca, da se dogovorimo kako ćemo funkcionisati i da taj dogovor poštujemo. Ne želimo nikakvo pozivanje na nasilje ili nametanje nekih problema", poručio je Dodik.

On je rekao da je cilj razgovora pronalazak uravnoteženog rješenja kojim bi bili zadovoljni svi, i entiteti i konstitutivni narodi.

"Ako to ne može, pa naravno da je onda sasvim svrsishodno razgovarati i prihvatiti inicijative koje sve češće čujemo, sada nam kažu u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo, ali na miran način ne opet ratom. Republika Srpska neće se razići ratom. Ali ako ne bude inicijativa koje daju Republici Srpskoj dovoljno prostora da bude uspješna, naravno, da imamo pravo da o tome razmišljamo", rekao je Dodik.


On je naglasio da je cilj stabilna i ekonomski jaka RS te da ‘mi nećemo povesti rat da bi Republika Srpska bila samostalna, mi ćemo Republiku Srpsku braniti pa ako treba na svaki mogući način’.

“Ali prije toga hoćemo da kažemo mi smo ovdje za mir, mi imamo ovdje prava, ovo je naš grunt i ovo je Republika Srpska koja nama pripada i svim ljudima koji ovdje žive”, poručio je Dodik.

Tema sastanka je bila aktuelna politička situacija u BiH i RS, kao i teme od vitalnog značaja za budućnost tog bh. entiteta.

Sastanku su, pored lidera vladajuće koalicije u RS, prisustvovali i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

XS
SM
MD
LG