Dostupni linkovi

Dodik i dalje odbija Frontex, u Bihaću evropske graničare vide kao spas


Pripadnici Frontexa na jednoj od granica zemalja Evropske unije
Pripadnici Frontexa na jednoj od granica zemalja Evropske unije

Pripadnici Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) na granici BiH značili bi i kontrolisanje ulaska migranata u BiH, tvrdi gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, komentarišući to što Predsjedništvo BiH nije odobrilo dolazak pripadnika Frontexa.

"Svaki granični policajac više, svaki državni službenik više, a u ovome slučaju
pripadnik Frontexa, to bi značilo kontrolisanje i sprečavanje ulaska u BiH. To bi u konačnici Bihaću i Velikoj Kladuši u kojima se nalazi najviše migranata značilo spas", naglašava gradonačelnik Bihaća, grada na zapadu Bosne i Hercegovine, blizu granice sa Hrvatskom.

Naime, na sjednici 19. februara članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za, a Milorad Dodik protiv Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu.

Iako je bilo više glasova za Sporazum, Dodik je iskoristio ustavno pravo da Odluku proglasi destruktivnom po vitalni entitetski interes (Republike Srpske) i već dan kasnije, 20. februara zatražio sjednicu Skupštine tog entiteta, kako bi se izjasnila o tome. Ako Skupština Republike Srpske u roku od deset dana potvrdi njegov stav, odluka Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

Dodikovo protivljenje

Bosna i Hercegovina parafirala je Sporazum sa Frontexom krajem 2018. godine, međutim, potrebno je da se sporazum i zvanično potpiše, kako bi snage ove evropske Agencije pomogle domaćim agencijama da osiguraju granice i bore se sa ilegalnim migracijama.

Ulasku snaga Frontexa na teritoriju Bosne i Hercegovine Dodik se usprotivio još sredinom 2019. godine, kada je odbio prijedlog da se na istočnoj granici zemlje, prema Srbiji, rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH i europske policijske agencije za sigurnost granica Frontexa.

"Nisam prihvatio uvođenje Frontexa. To bi bila jedna mazohistička odluka, jer bi se migranti zadržavali u BiH", kazao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH u junu 2019.

"Sporazum se trenutno nalazi u Predsjedništvu BiH gdje se očekuje da ga ova institucija razmatra i donese konačnu odluku. Korištenje dodatne Frontexove opreme i djelovanje njihovih policajaca na teritoriji BiH, smatram da bi unaprijedilo sva pitanja oko migrantske krize", objašnjava za Radio Slobodna Evropa Ermin Pešto, pomoćnik ministra za graničnu sigurnost BiH.

Centri zatvoreni, ali migranti i dalje dolaze

Unsko-sanski kanton (USK), na zapadu Bosne i Hercegovine, već tri godine je suočen sa migrantskom krizom.

Prema podacima lokalnih vlasti, u prvih dvadeset dana 2020. godine na ovo područje došlo je blizu 1.800 migranata. Na području ovog kantona, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP) USK, migranti su smješteni u četiri prihvatna centra- 'Bira' u Bihaću u kojem se nalazi oko 2.000 migranata, 'Miral' u Velikoj Kladuši gdje je smješteno oko 600, 'Sedra' kod Cazina, u kojem borave porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje sa oko 400 i Borići u Bihaću, sa oko 300, također porodica sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da se ne plaše novih migranata, već činjenice da su iscrpili sve resurse. Fazlić podsjeća kako su tokom 2019.godine zvaničnici i agencije međunarodne zajednice tražili da se zatvori neuslovni kamp za migrante Vučjak.

"Zatvorili smo ga i ništa se nije promijenilo. Nama svaki dan dolaze migranti. Nema uslova za njihov smještaj, niko ništa nije pokrenuo oko izgradnje novog prihvatnog centra. Mi smo iscrpili sve mogućnosti i resurse koje smo imali", tvrdi Šuhret Fazlić.

Migranti u 'Vučjaku' na mokrom, u snijegu i hladnoći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

U kampu "Vučjak" boravilo je u decembru 2019. oko 600 migranata.

"Vučjak" je formiran u junu 2019. godine kao privremeni kamp, zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta postojećih prihvatnih centara, te do, kako je bilo predviđeno, formiranja zajedničkog prihvatnog centra za sve izbjeglice i migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona.

Optužba bivšeg ministra na račun Predsjedništva BiH

Prvi čovjek Bihaća godinama apeluje na državni nivo vlasti da se uključi u rješavanje migrantske krize u BiH.

Istovremeno, bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić krajem 2019.godine optužio je Predsjedništvo BiH da opstruiše angažovanje snaga Frontexa, koji je, kako je tada rekao Mektić, "ključan za rješavanje problema na granicama, a samim tim i migrantske krize".

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić smatra da, ukoliko domaće agencije nemaju kapaciteta, država treba osigurati sve da omogući međunarodnim agencijama da djeluju.

Frontex je već sklopio slične sporazume s Crnom Gorom i Srbijom.

XS
SM
MD
LG