Dostupni linkovi

Migranti iz 'Vučjaka' prebačeni u Ušivak kod Sarajeva


Migranti iz kampa Vučjak prebačeni u Ušivak kraj Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Migranti iz kampa Vučjak prebačeni u Ušivak kraj Sarajeva

Prvi autobusi sa migrantima iz kampa "Vučjak" kod Bihaća stigli su u privremeni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva u utorak (10. decembra) oko 23.00 sata, u okviru operacije izmještanja iz ovog kampa na sjeverozapadu BiH, čije su zatvaranje zbog neuslovnosti tražile i evropske institucije i nevladine humanitarne organizacije.

Autobusi su stigli u Ušivak nakon nekoliko sati vožnje od Bihaća dio Sarajeva, a prilikom ukrcavanja u autobuse u "Vučjaku" niko od migranata nije pružao otpor, niti se bunio, iako su ranije neki od njih izjavljivali da ne žele ići, jer se tako udaljuju od granice EU kod Hrvatske gdje pokušavaju ući na područje EU.

Migranti po dolasku u Ušivak
Migranti po dolasku u Ušivak

Kako je za Radio Slobodna Evropa izjavio Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća, sve aktivnosti premještanja su protekle bez problema.

"Migranti su našu jučerašnju poruku prihvatili odgovorno i ozbiljno. Prihvatili su odlazak, jer su vidjeli da je stanje na Vučjaku loše i nije uslovno za njihov boravak. Danas sam i sretan da je sve proteklo bez problema. Osjetili smo njihovu zahvalnost za sve ono što smo mi pružali mjesecima. Na ovaj način i oni su se nama odužili", kazao je Midžić.

Migranti u iščekivanju premještanja iz 'Vučjaka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Međutim, u kampu je u utorak bilo između 350 i 400 migranata, što je znatno manje od uobičajenog broja, jer su mnogi kamp napustili tokom noći, kako bi izbjegli premještanje u Ušivak, navode u Crvenom krstu Grada Bihaća. U aktivnosti oko izmještanja migranata bilo je uključeno oko stotinu policijskih službenika, a angažovane su i medicinske ekipe.

"Bili smo spremni i na to, ako se nešto desi, da možemo reagirati. Bilo je sedam pregleda. Uglavnom je to skabijes, neki enterokolitis ili respiratorna oboljenja", kazala je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Pred volonterima Crvenog krsta puno je posla i narednih dana.

"Odvoženje kontejnera, rasklapanje šatora, konstrukcija koje je moguće upotrijebiti u narednom periodu. Cerade i šatori će biti uklonjeni sutra uz upotrebu mehanizacije. Dakle, sve ono da bi se izbjegla zaraza", kazao je Selam Midžić.

Peter van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije, kazao je prethodno kako će migranti sa područja Unsko-sanskog kantona biti premješteni, nakon Ušivka, u bivšu kasarnu Blažuj, naselju kod Sarajeva.

"Trebaće nam tri do četiri sedmice da se ova kasarna otvori. Nije se jednostavno useliti. Zgrada se mora renovirati, tu se treba riješiti voda i struja. Bilo bi dobro da smo kasarnu dobili u junu, ali šta je tu je. Ovim će se olakšati Bihaću i drugim mjestima u Kantonu da se riješi problem migranata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine", kazao je Peter van der Auweraert.

A da kasarna u Blažuju, koju su Oružane snage Bosne i Hercegovine predale na upotrebu predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, nije spremna još uvijek za doček migranata iz Bihaća uvjerila se ekipa Radija Slobodna Evropa koja je bila na tamo u ponedjeljak.

Posljednje pripreme za dolazak migranata u kasarnu Blažuj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

U kampu "Vučjak" boravilo je posljednjih dana oko 600 migranata. Prema podacima policije, na području cijelog Unsko-sanskog kantona registrovano je oko 5.000 migranata koji pokušavaju dalje preko Hrvatske doći do drugih zemalja Evropske unije.

Kroz prihvatni kamp "Vučjak" u proteklih pola godine prošlo je više od 15.000 izbjeglica i migranata. O njihovim potrebama su brigu vodili jedino volonteri bihaćkog i Kantonalnog Crvenog krsta.

"Vučjak" je formiran prije pola godine kao privremeni kamp, zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta postojećih prihvatnih centara, te do kako je bilo predviđeno, formiranja zajedničkog prihvatnog centra za sve izbjeglice i migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona.

Iako je zatvaranje kampa zatražila Evropska unija, u Gradskoj upravi Bihaća ostali su pri stavu da nema zatvaranja kampa "Vučjak" dok se ne pronađe adekvatna lokacija van Unsko-sanskog kantona, gdje će migranti biti izmješteni.

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je 6. decembra rekla kako je bila šokirana onim što je tokom posjete vidjela u "Vučjaku". Kazala je da su u kampu uslovi života "stravični", te da su postali nehumani dolaskom zime.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG