Dostupni linkovi

Dodik protiv vojnih snaga EU pred institucijama u Banjaluci


Visoka američka delegacija (lijevo) s članovima Predsjedništva BiH i saradnicima (desno) na sastanku u Sarajevu 27. aprila 2022.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik rekao je u srijedu, 27. aprila da je na sastanku sa visokom američkom delegacijom naglasio da je protiv proširenja vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) "čiji su vojnici počeli da uznemiravaju stanovništvo" te da ostaje pri stavu da je "visoki predstavnik u BiH nelegitimno izabran".

Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se s danas pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država u Uredu za Evropu i Evroaziju Karenom Donfried. Sastanku je prisustvovao i Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika Joa Bidena za Zapadni Balkan.

Govoreći o vojnoj misiji EUFOR Althea, Dodik je kazao je kako "bio za tu misiju kada se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija glasalo prošle godine o produženju mandata".

"Nisam za ovakvu vrstu misije gdje vojnici kruže BiH, nalaze se pred školama, vrtićima i javnim institucijama, prije svega u Banjaluci i uznemiravaju stanovništvo", kazao je novinarima nakon sastanka.

Dodao je da je "komandant EUFOR-a govorio da je BiH bezbjedna, ali zbog galame ovdje, prije svega iz Sarajeva, odjednom se pojavilo 500 dodatnih vojnika".

"Kazao sam da EUFOR može nastaviti svoju misiju u BiH kao u prethodnim godinama, ali ne može vršiti ovakve nove operacije bez saglasnosti i odluke Predsjedništva BiH. Za to se zalažem. Ona Althea koja je bila neprimjetna je najbolja garancija bezbjednosti", smatra Dodik.

Govoreći o razgovorima s visokom američkom delegacijom, Dodik je kazao kako su se "u mnogo stvari složili, u nekima nismo".

"Konstatacija da BiH treba očuvati teritorijalni integritet i spoljnu suverenost apsolutno nije sporna što se nas tiče, ako to podrazumijeva da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, kazao je Dodik .

Dodao je da "u tom pogledu vidim da je američka strana na tom konceptu BiH i primarno da se očuva ovdje mir i bezbjednost, što je i nama važno". Dodik je kazao i da je Donfried kazao da je “BiH bezbjedna sredina i nema izazova koji bi mogli dovesti do nekih nereda”.

Komentirajući današnja dešavanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kad su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda povukli instrument zaštite vitalnog nacionalnog interesa na prijedlog izmjena izbornog zakona BiH koje je uputio Klub hrvatskog naroda, te da li će njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata bojkotirati izbore, Dodik je kazao kako on "nema ništa protiv toga da se izbori održe sutra".

"Moja partija i ja smo spremni za pobjedu. Na sastanku ni jedne riječi nije bilo o izbornoj reformi, osim tvrdnje Donfridove da izbore treba sprovesti i da to ne treba biti upitno. Primjećujem da niko više i ne pominje izmjene Izbornog zakona. Uspjeli su s opstrukcijom. Očito da bošnjačko-muslimanska strana opstruira (novi) izborni zakon. Hoće opet da izaberu 'svog tipa' u Predsjedništvo, umjesto 'legitimnog Hrvata'", rekao je Dodik.


Dodik je kazao i kako "stvari koje politički predstavnici iz Republike Srpske potežu da budu riješene nisu dokaz da se RS bavi nekom vrstom urušavanja teritorijalnog integriteta".

Dodik je ponovno kazao kako "nećemo poštovati odluke visokog predstavnika" u BiH Christiana Schmidta.

"On za nas ne postoji jer nije izabran rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. Amerika ostaje pri tome da je Schmidt visoki predstavnik, a mi da on to nije", kazao je Dodik.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfried sastala se danas i s visokim predstavnikom Schmidtom.

"Rukovodstvo #BiH treba se usredotočiti na institucionalnu funkcionalnost, borbu protiv korupcije i reforme koje donose prosperitet", saopćio je OHR na Twitteru nakon sastanka.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) imenovali su 27. maja 2021. Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika, međutim politički predstavnici iz Republike Srpske, ali i Rusija i Kina, smatraju ga "običnim njemačkim državljanom" i tvrde da njegovo imenovanje mora potvrditi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Političke stranke iz RS najavile su kako neće sudjelovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH nakon što je sad već bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i kriminalizirao negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Sjedinjene Države uvele su 5. januara 2022. sankcije Dodiku.

Britanija je 11. aprila 2022. objavila da je sankcionisala Dodika i predsjednicu tog entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović.

Koga su SAD i Britanija sankcionirali
Koga su SAD i Britanija sankcionirali
XS
SM
MD
LG