Dostupni linkovi

Džaferović: Dodikova najava da ne odustaje od vojske RS-a opasna za mir u BiH


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović reagovao je na izjavu Milorada Dodika da će u bh. entitetu Republika Srpska "samo prolongirati" neustavno preuzimanje nadležnosti u oblasti vojske i odbrane. Džaferović je rekao da to "predstavlja dodatni zapaljivi Dodikov potez kojim destabilizira situaciju u BiH".

Izjava Džaferovića 18. aprila, uslijedila je nakon najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će prolongirati donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojom se nadležnosti iz oblasti odbrane i poreza vraćaju s države na ovaj entitet.

Džaferović ističe da se stabilnost i mir mogu u BiH osigurati jedino ako Dodik "povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije", saopšteno je iz kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"To između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane sa napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja", naglasio je.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, poništio je pokušaj vlasti RS-a da državnu imovinu prebaci na sebe.

Schmidt je 12. aprila, stavio van snage Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Ovim je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Džaferović tvrdi da entitet ne može preuzimati nadležnosti države, ni sada ni za šest mjeseci, te da su ta pitanja trebala biti davno riješena. Dodao je da je jasno da je Dodikovo ponovno aktueliziranje pitanja prenošenja nadležnosti s državnog na nivo entiteta vođeno opasnim namjerama.

"Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo lice koje je, radi svojih interesa, spremno potkopavati mir", kazao je Džaferović.

Poručio je da je od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u BiH i regionu da se Dodik zaustavi, "jer je mir u BiH i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara".

Dodikova inicijativa za formiranje vojske Republike Srpske

Dodik već neko vijeme govori o formiranju vojske RS-a, te je tako 12. maja 2021. godine izjavio da je "vrlo brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku Republike Srpske."

Tako je i 12. januara 2022. godine najavio da će RS raditi na formiranju svoje vojske.

Dodik tvrdi da su vojska i odbrana, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, u nadležnosti entiteta, te da "zbog aktuelnih poremećenih odnosa, RS razmišlja da vrati te nadležnosti".

Inače, Oružane snage BiH formirane su prije 2005. godine spajanjem Vojske bosanskohercegovačkih entiteta Federacije BiH i RS-a.

Njihovom formiranju prethodila je reforma odbrane u BiH koja je provedena 2004. godine.

Tada su ukinuta entitetska ministarstva odbrane i entitetske vojske (Vojska RS-a i Vojska FBiH), te formirane jedinstvene Oružane snage BiH.

XS
SM
MD
LG