Dostupni linkovi

Predsjednik RS ozvaničio inicijativu za ukidanje Oružanih snaga BiH


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da će 8. oktobra u Narodnu skupštinu RS uputiti zvanični prijedlog za izmjenu sporazuma o Oružanim snagama BiH, odnosno izmjene zakona kojima bi se ukinule OS BiH.

Od osnivanja za OS BiH, kazao je Dodik na konferenciji za novinare danas u Banjaluci, iz državnog budžeta izdvojilo preko dvije milijarde KM, odnosno, „da je RS za njihovo finansiranje dala više 650 miliona KM“.

„Za to nismo dobili dodatnu sigurnost niti jačanje ekonomije, kroz razvoj namjenske industrije. Umjesto toga OS samo podrivaju platni i trgovinski bilans BiH, pa time i nas “, rekao je Dodik.

Istakao je da je postojanje OSBIH izazvalo je i probleme vezane za pitanje imovine, pa bi njihovim ukidanjem to pitanje bilo riješeno jer bi imovina pripala onom entitetu u kojem se nalazi, te se ne bi moralo provoditi procedure u vezi s tim“.

Ustvrdio je da je od donošenja Zakona o službi u OSBiH, nije bilo nikakvog napretka u njegovom provođenju o čemu, kako je kazao, govore i revizorski izvještaji.

“Ti izvještaji su evidentirali da je u okviru OS BiH potpuno slaba koordinacija, da vlada nepotizam, da postoje evidentne povrede ljudskih prava i nezadovoljstvo oficira i podoficira u kontekstu napredovanja koje se vrši na bazi nepotizma i da je prisutna korupcija u svim segmentima od nabavke opreme, do prodaje zastarjelog naoružanja“, rekao je Dodik.

Predsjednik RS ponovio je da „RS ne podržava članstvo BiH u NATO savezu i ne želi da ubuduće podržava proceduru uključivanja u tu vojnu alijansu“ te objasnio kako“ bude li u budućnosti za to postojao interes može ući u NATO i kao demilitarizovana zemlja“.

Kada je u pitanju rješavanje statusa profesionalnom kadru OS BiH, Dodik je pojasnio da „će njihov status biti riješen zapošljavanjem u civilnim službama “.
XS
SM
MD
LG