Dostupni linkovi

Dodik i Čović: Nema izborne reforme bez saglasnosti o izboru Predsjedništva 


Bosnia and Herzegovina -- Member of Bosnian Presidency Dragan Covic (L) and president of Republic of Srpska Milorad Dodik, Banja Luka, October 9, 2017
Bosnia and Herzegovina -- Member of Bosnian Presidency Dragan Covic (L) and president of Republic of Srpska Milorad Dodik, Banja Luka, October 9, 2017

Ne treba očekivati bilo kakvu reformu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini (BiH), ako se ne usaglasi izbor članova Predsjedništva BiH, poručio je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik novinarima u Banjaluci 7. maja.

Dodik je, poslije sastanka delegacija SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) poručio da jedan član Predsjedništva “defintivno mora biti biran iz Republike Srpske”.

“Iz Ustava ne možemo prihvatiti brisanje konstitutivnosti naroda. Smatramo da to treba ostati, da je to zalog za izgradnju BiH na bazi konstituvnosti naroda i da samo na bazi tog koncepta BiH može da funkcioniše”, naveo je Dodik.

Presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu utvrđeno je, naime, kako je BiH dužna da ukine diskriminatorske odredbe u Ustavu BiH i Izbornom zakonu koje pripadnicima nacionalnih manjina, ali i onima koji se izjašnjavaju kao ostali, onemogućavaju da se kandiduju za članove Predsjedništva i Dom naroda parlamenta BiH.

Lider SNSD-a rekao je i da BiH ne treba institut vanrednih izbora, te da je protiv toga da se opšti i lokalni izbori održavaju istovremeno.

“Mehanizmom izbora treba obezbijediti da konstitutivni narodi nedvosmisleno biraju svoje predstavnike na različitim nivoima u BiH", rekao je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je kako je cilj te stranke da se kroz dvije izborne jedinice u entitetu Federaciji BiH osigura izbor dva člana Predsjedništva BiH koji se biraju iz tog entiteta.

“Rješenje za Predsjedništvo je vrlo jednostavno, kroz dvije izborne jedinice u Federaciji BiH osigurati izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ne govorim Hrvata i Bošnjaka, već hrvatskog i bošnjačkog člana što znači da može biti izabran bilo tko”, naveo je Čović.

Federacija BiH je, kada se govori o izboru tročlanog Predsjedništva zemlje, jedna izborna jedinica iz koje se biraju dva člana Predsjedništva.

Čović je rekao kako su oko izmjena Izbornog zakona BiH “razgovore vodili i u Sarajevu”, o “legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda”.

Podsjetio je da za deset dana ističe rok za postizanje dogovora sa Strankom demokratske akcije (SDA) o izmjenama Izbornog zakona BiH te da nakon tog datuma neće biti novih bilateralnih razgovora između predstavnika HDZ i SDA.

“Ja i dalje očekujem da prije 17. 6. postignemo dogovor...Mi smo razgovor iscrpili i sad trebamo preći na višu razinu da vidimo jesmo li u stanju to učiniti”, poručio je Čović

Čović je političke odnose u BiH okarakterisao kao “krajnje složene” i naveo da su iz tog razloga dvije stranke pojačale saradnju.

“Kada je u pitanju parlamentarni dio, dogovorili smo naše predstavnike koji će usuglašavati većinu stvari koje dolaze u parlamentarnu proceduru, kao i u Vijeće ministara BiH, tako da imamo što manje problema u raspravama, da imamo usuglašeni stav da sve što se dogovorimo može proći parlamentarne procedure“, poručio je Čović.

Čović je rekao i da je zajednički stav dvije stranke da je Centralna izborna komisija BiH nelegitimna i da “ne može održavati potrebe izbornih procesa u BiH.”

“To smo vidjeli kroz lokalni izbore. Morat ćemo usuglasiti i da mandati pripadaju strankama. Oko većine stvari mislim da ćemo imati usuglašen stav u političkom djelovanju i u ovoj i u narednoj godini i želio bih da na sličan način razmišljamo“, naveo je Čović.

Evropske integracije za Dodika i Čovića nisu sporne, ali im “smeta selektivni pristup” ka otvaranju pitanja 14 prioriteta koje je dala Evropska komisija za BiH, posebno pitanja odlaska stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

"Dakle, trebamo i ta pitanja jednostavno da rješavamo, a ne samo da se bira ono što bi moglo da bude manifestacija nekome za uspjeh, a da se naprosto zanemaruju suštinska pitanja koja su važna za sve nas i za naše dvije partije", poručio je Dodik.

Za razliku od Dodika, koji je rekao da je “jasan stav” SNSD-a o dolasku novog visokog predstavnika, Čović je istakao kako pozdravlja dolazak Christiana Schmidta u BiH kao novog visokog predstanika, te da od njega očekuje da provede transformaciju, odnosno zatvaranje OHR-a.

"Ne možemo ići ka kandidatskom statusu što nam je osnovni cilj u ovoj godini, a istovremeno imati određeni oblik protektorata. Upravo OHR i uključenost drugih stranaca u institucijama BiH je određena vrsta protektorata i tu smo vrlo jasni", istakao je Čović.

Dodik i Čović naveli su kako SNSD i HDZ imaju dobru saradnju.

Ističe se “visok nivo usaglašenosti u vezi sa brojnim pitanjima u BiH”, iako o nekim temama imaju potpuno različite stavove, kako što je pitanje ulaska BiH u NATO.

SNSD se, naime, tome protivi, dok je HDZ za.

XS
SM
MD
LG