Dostupni linkovi

'Novinarstvo' srpskog dobrovoljca iz Ukrajine


U poslednje vreme Dejan Berić se predstavlja kao oficir u rezervi DNR-a i novinar, mada se njegovi novinarski radovi nigde ne mogu pronaći
U poslednje vreme Dejan Berić se predstavlja kao oficir u rezervi DNR-a i novinar, mada se njegovi novinarski radovi nigde ne mogu pronaći

Priredila: Julija Petrovskaja

Srpski dobrovoljac u Donbasu, Dejan Berić, koji se u javnim nastupima i intervjuima, barem do 2017. godine, predstavljao kao snajperista bio je prisutan prošle sedmice na pres-konferenciji portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marije Zaharove, u Moskvi. Berić je imao priliku da postavi pitanja u vezi sa sukobom na istoku Ukrajine i ruskog stava po pitanju Kosova.

Dijalog Berića i Zaharove koji možete pratiti na ovom linku (od 01.47.49) trajao je oko sedam minuta. Berić je prvo govorio o ubijanju desetina ljudi u Donbasu i pitao je šta Rusija može da učini kako bi “zaustavila zločine” tokom ukrajinske predizborne kampanje. Zaharova je na to odgovorila da ne isključuje provokacije od strane ukrajinskih vlasti, te da je Rusija spremna da prosledi informaciju OSCE-u i pokroviteljima ukrajinskog režima.

Berić je dalje govorio o navodnom uticaju bivšeg britanskog premijera Tonija Blera na srbijansku vladu i tražio stav Rusije po kosovskom pitanju. Zaharova je morala da se izvini zbog nerazumevanja njegovog govora. Uz podsmeh Bleru, rekla je da Rusija podržava napore usmerene na rešavanje kosovskog problema, koji će zadovoljiti interese Srbije i Srba.

Berić je na kraju poklonio Zaharovoj svoju knjigu o operaciji NATO-a protiv Srbije, koja je objavljena na ruskom jeziku 2017. godine, navodno u Donjecku.

U Srbiji dužnik, u Ukrajini plaćenik
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Pojavljivanje Berića u diplomatskom kontekstu izazvalo je pre svega pažnju ukrajinskih medija, koji su podsetili da je on ranije davao izjave u svojstvu borca ili snajperiste. Tvrdio je za različite medijie da je oduvek bio dobar strelac i da je prošao obuku za snajpersku pušku.

Berić je u poslednje vreme sve više prisutan u ruskom informacijskom prostoru, i ne samo u malim medijima koji pružaju podršku proruskim separatistima u Ukrajini, već i u onim masovnim. Ruskoj javnosti je obično predstavljen kao heroj i najodlikovaniji borac. Najčešće komentariše situaciju na istoku Ukrajine i oko Kosova, nazivajući OSCE i Crveni krst “špijunima”, a NATO “terorističkom organizacijom”.

Tvrdi da je odavno napustio prvu liniju zbog više ranjavanja i kontuzija, ali na društvenim mrežama preferira slike u vojnoj uniformi, u društvu lidera samoproglašene republike “DNR”, Aleksandra Zaharčenka, koji je ubijen u 2018. godini. Berić poseduje državljanstvo DNR-a, što se smatra zaslugom pokojnog Zaharčenka.

Možda će postati i zvezda kinematografije. Dokumentarni film o Beriću, “Rat snajpera”, bio je nedavno emitovan u Jekaterinburgu, u muzeju vojne tehnike.

U poslednje vreme Berić se predstavlja kao oficir u rezervi DNR-a i novinar, mada se njegovi novinarski radovi nigde ne mogu pronaći.

Mariji Zaharovoj se predstavio kao novinar internet portala Politrussia koji je pre par godina snimio veliki intervju sa njim. Taj medij je nastao u aprilu 2014. godine i, kako stoji na njegovoj stranici, bavi se “promocijom ideje nacionalnih interesa Rusije”.

Portal Politrussia je, prema informacijama na sajtu, registrovala Federalna služba za nadzor u oblasti komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor). Osnivač i glavni urednik ovog portala je Ruslan Ostaško, koji je u Rusiji dovoljno poznat po antiliberalnim i antizapadnim nastupima i bezrezervnoj podršci politici predsednika Vladimira Putina.

Srpski plaćenici u Ukrajini: 'Pozdrav premijeru u Beogradu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Ovaj internet portal navodi imena samo trojice autora, a to su već pomenuti Ruslan Ostaško, te Roman Romanov i Anna Sočina. Među temama kojima se oni bave, su “gojaznost britanskih vojnika”, “fašizam u Evropi”, američki državni dug, te “ugnetavanje Rusa” u baltičkim zemljama. Ruganje ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku i oponentima Putina u ruskoj politici je kontinuirano.

Lider opozicije u Rusiji i borac protiv korupcije Aleksej Navaljni je ranije, između ostalog, istraživao rad portala Politrussia. Navaljni je optužio njegovog glavnog urednika, Ruslana Ostaška, zbog “imitacije novinarstva” i “bliskih kontakata” sa administracijom predsednika Putina, što je potvrdila objavljena prepiska.

Međutim, Ruslan Ostaško se vodi kao osnivač ili direktor više ruskih kompanija, koje imaju finansijsku podršku iz federalnog budžeta, čak i milionske ugovore.

Što se Dejana Berića tiče, on je u Rusiji prijavljen kao osnivač mikrofirme “Deki Orka”, koja se bavi trgovinom preko interneta. Prema dostupnim podacima, radi se o trgovini proizvodima za domaćinstvo i sportskom opremom.

U 2018. godini Viši sud u Beogradu doneo je 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini. Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina. Ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG