Dostupni linkovi

Srbija: 28 presuda za učešće u ratu u Ukrajini


Viši sud u Beogradu donio je 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom. Protiv četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna, potvrđeno za Radio Slobodna Evropa u Višem sudu u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu krivični postupak pokrenulo je protiv ukupno 45 lica zbog učešća na stranim ratištima, dok se postupak za organizovanje učešća u sukobima u inostranstvu vodi protiv dva lica.

Učešće u oružanim sukobima u inostranstvu i organizovanje učešća u ratu u stranoj državi regulisano je izmjenama Krivičnog zakonika iz oktobra 2014. godine (čl. 386 a i 386b), a predviđene kazne zatvora za učešće su od šest mjeseci do pet godina, za organizovanje učešća – od dvije do deset godina zatvora.

BiH: Zbog učešća u ratu u Siriji procesuirano 46 državljana

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, najviše državljana odlazi da ratuje u Siriju. Posljednji podaci govore da, kada je riječ o muškarcima, u periodu od 2012.-2017- u Siriju je otišlo njih 172. Od ovoga broja, smatra se da je poginulo njih 66. U BiH se vratilo 49, procesuirano je njih 46, prema podacima Ministarstva za pravdu BiH.

Osim toga, u Siriju i Irak otišlo je i 58 žena i 57 djece iz Bosne i Hercegovine. Do kraja 2017. godine, u Siriji i Iraku ostalo je 50 žena, podaci ukazuju da su tri žene i četvero djece poginuli boraveći u dvije zemlje, a u BiH su se do sada vratile tri žene i četvero djece.

O tačnom broju djece koja su se rodila u Siriji nema podataka. Podaci o broju bh. državljana u Siriji i Iraku preuzeti su iz posljednje publikacije Regionalnog vijeća za saradnju - "A Waiting Game: Assessing and Responding to the Threat from Returning Foreign Fighters in the Western Balkans".

XS
SM
MD
LG