Dostupni linkovi

Humanitarna akcija za pomoć migrantima u Tuzli


Prikupljanje pomoći za izbjeglice i migrante na području Doboja
Prikupljanje pomoći za izbjeglice i migrante na području Doboja

Na području Doboja počela je humanitarna akcija za migrante i izbjeglice u Tuzli, koju je pokrenula Islamska zajednica u Doboju i trajat će do desetog januara.

Svakodnevno će biti pripremljeno 200 obroka koji će biti podijeljeni u Tuzli, a građani su pozvani i da doniraju deke, odjeću i obuću.

“Ljudi koji žive u ovom naselju tokom rata u BiH bili su izbjeglice. Oni su tada imali krov nad glavom. Oni sada razumiju migrante koji nemaju ni krova nad glavom. Penzija je ovdje glavni izvor primanja, ali naši mještani podržavaju svaku lijepu akciju”, kaže Nijaz Spahić, imam u prigradskom naselju Plane kod Doboja.

Humanitarna akcija bit će realizovana i na području susjednih opština Doboj Istok i Doboj Jug.

Za pomoć migrantima i izbjeglicama koji spavaju na autobuskoj stanici u Tuzli prije pet dana su i učenici poljoprivredne i medicinske škole u Brčko distriktu pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja odjeće i hrane, te prikupljeno dostavili Omladinskom resursnom centru u Tuzli koji će odjeću i hranu podijeliti ljudima u pokretu.

Tuzla je usputna stanica migrantima koji autobusima dolaze u BiH većinom iz Srbije. Nema pouzdanih informacija koliko ih je smješteno u Tuzli, jer dolaze svakodnevno. U Tuzli ne postoji prihvatni centar zbog čega migranti spavaju na autobusnoj stanici. O njima brinu volonteri, koji pokušavaju da im obezbijede barem jedan obrok dnevno.

Vlada FBiH je 19. novembra objavila prijedlog da se bivša kasarna "Ljubače" kraj Tuzle osposobi za smještaj tih migranata.

Međutim, Gradsko vijeće Tuzla usprotivilo se odluci Vlade Federacije BiH. Blizina lokacije naseljenom mjestu jedan je od razloga zbog kojih se bune i mještani, ali tuzlanski vijećnici su problematizirali i to što je prostor kasarne Ljubače još miniran.

Čekaonica za migrante
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

Do sada je prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH oko 50.000 migranata ušlo u BiH. Trenutno ih je, prema istom izvoru, u BiH oko 7.000.

Većina ih je bila smještena u Unsko-sanskom kantonu. Početkom decembra oko 700 migranata koji su bili smješteni u kampu "Vučjak", prebačeno je u Kanton Sarajevo, gdje su smješteni u prihvatnim centrima "Ušivak" i "Blažuj", oko 20 kilometara južno od Sarajeva.

Kamp "Vučjak" u okolini Bihaća je zvanično zatvoren, a u planu je i zatvaranje prihvatnih centara u krugu bivših tvornica "Bira" i "Miral".

XS
SM
MD
LG