Dostupni linkovi

Kasarna Blažuj još uvijek neuslovna za smještaj migranata


Migranti po dolasku u kasarnu Blažuj
Migranti po dolasku u kasarnu Blažuj

Uslovi u bivšoj kasarni Blažuj, nedaleko od Sarajeva, u koju je prije dva dana smješteno 300 migranata izmještenih iz kampa 'Vučjak' kod Bihaća nisu adekvatni, ocjena je članova Proširenog koordinacionog tima za pitanje migracija u Kantonu Sarajevo.

Ovo tijelo, koje je početkom godine uspostavila Vlada Kantona Sarajevo (KS) održalo je danas sastanak, kako bi što bolje odgovorili na izazove, a nakon uspostavljanja novog migrantskog centra u Blažuju.

"Postoje indikatori narušavanja sigurnosne situacije, ne zbog dolaska migranata na područje Kantona Sarajevo, već zbog njihovog nenajavljenog dolaska", kaže Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

On kaže kako je pojačano prisustvo policijskih službenika, ali i kontrole na području Općina Hadžići i Ilidža.

Migranti u Blažuju igraju kriket, radnici rade na objektima u kampu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Katica je podsjetio da je komesar MUP-a KS, Nusret Selimović donio odluku kojom se zabranjuje policijskim službenicima da koriste godišnji odmor u periodu od 15.12 do 15.01.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Malik Garibija kaže kako je prije svega neophodno da liječnici pregledaju zdravstveno stanje migranata.

„Zarazna bolest šuga, do sada je nakon zdravstvenih pregleda ustanovljena kod više od 130 migranata smještenih u novom migranstkom centru u Blažuju“, tvrdi Garibija.

Garibija navodi kako se trenutno u ovoj bivšoj kasarni radi na polaganju vodovodnih cijevi, te bi tokom vikenda migranti trebali imati osiguranu vodu, a nevladine organizacije će kako kaže dopremiti bojlere, kako bi imali i toplu vodu.

Pročitajte i ovo:

U narednih 20 dana biće završeno opremanje novog migracionog centra u Blažuju, kako bi uslovi za boravak ovih ljudi bili humani zaključak je sa sastanka Proširenog koordinacionog tima za pitanje migracija u Kantonu Sarajevo.

XS
SM
MD
LG