Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Obnavljanje vojnog saveza SAD i Filipina; Britanski general o mogućem decenijskom ratu u Ukrajini


Ukrajinski vojnik koji je povrijeđen tokom borbi u Bahmutu evakuisan je u autobusu odjela intenzivne njege u bolnicu u gradu Dnjipar 11. aprila.
Ukrajinski vojnik koji je povrijeđen tokom borbi u Bahmutu evakuisan je u autobusu odjela intenzivne njege u bolnicu u gradu Dnjipar 11. aprila.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Cijeli region Zapadnog Balkana je podložan ruskim i kineskim dezinformacijama, ali "veliki dio" dolazi iz Srbije i to je "veliki problem koji treba da se riješi", kaže u intervjuu za RSE James Rubin, šef Centra za globalni angažman, agencije američkog Stejt departmenta koja je formirana s ciljem razotkrivanja i suprotstavljanja propagandi i dezinformacijama. Upitan kako komentariše otvaranje Russia Today, međunarodne novinske organizacije koju kontroliše Rusija, u Srbiji, Rubin kaže: "Ne bismo željeli da vidimo Russia Today ili (druge) ruske medije bilo gdje u svijetu. Želimo da budu zatvoreni."

Balkan na RSE

Većina građana Srbije i dalje je politički okrenuta Rusiji, dok Evropsku uniju, čijem članstvu teži, percipira kao najvažnijeg ekonomskog partnera. To su pokazali podaci istraživanja "Spoljnopolitičko opredjeljenje Srbije", koje je 5. aprila objavio nevladin "Novi treći put". Istraživački analitičar i autor istraživanja Miljan Mladenović za RSE kaže da su očekivali veće promjene kada je riječ o stavovima građana, te da se u prethodnim mjesecima stanje javnog mnijenja nije mnogo mijenjalo.

Crnogorsko državljanstvo po pojednostavljenim kriterijumima dobilo je 675 osoba u posljednjih godinu. Državljanstva su dobijena u skladu sa Odlukom koju je usvojila Vlada Zdravka Krivokapića 4. februara 2021., na elektronskoj sjednici svega nekoliko sati prije izglasavanja nepovjerenja. Odlukom su ublaženi kriterijumi za sticanje državljanstva, pa je umjesto dosadašnjih praktično 15 godina boravka dovoljno deset. Ekspert za statusna pitanja stranaca i migranata Bojan Bugarin upozorava da bi dugotrajna primjena ove Odluke omogućila hiljadama osoba da stekne crnogorsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri.

Međunarodna vojna vježba "Platinasti vuk", čije je održavanje najavljeno u Srbiji u junu a u kojoj će učestvovati vojske Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i deset partnerskih država, izazvala je reakcije zvaničnog Kremlja, Vašingtona, ali i Beograda. Zabranu održavanja vojne vježbe "Platinasti vuk" u Srbiji tražio je desno orijentisani parlamentarni pokret Dveri. Pročitajte zašto je vojna vježba u Srbiji izazvala pažnju.

Požar koji je u noći između 8. na 9. aprila podmetnut pod automobil osiječke sutkinje Vlaste Šimenić-Kovač, poznate po nizu slučajeva za koje je vladalo visoko interesovanje javnosti, izazvao je brojne reakcije u Hrvatskoj. Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić kazao je kako je ovaj palež automobila "razlog za veliku zabrinutost" i kako zaštita sudaca u Hrvatskoj "gotovo i ne postoji". Za njega je ovo dokaz, kako navodi, da se mafija u Hrvatskoj jako osilila.

Skoro četvrtina vijeka od ubistva i gotovo decenija sudskog procesa, nisu donijeli epilog u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Vlasnik novina Dnevni telegraf i nedjeljnika Evropljanin, ubijen je 11. aprila 1999. godine. Upravo ovih dana u toku je završna riječ u sudskom procesu osumnjičenima za ubistvo – bivšim rukovodiocima Resora službe državne bezbjednosti Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću i Ratku Romiću. To je treće iznošenje završne riječi u procesu na koji se čekalo 15 godina i koji, ni nakon devet godina, još nije okončan.

Iako još uvijek nije poznato kada će u Vlasenici s radom početi fabrika za preradu otpadne plastike, čije otvaranje je ranije najavio opštinski načelnik Mirosav Kraljević, oko 1.700 građana ovog gradića na istoku Bosne i Hercegovine potpisalo je peticiju protiveći se početku rada fabrike. Ekolozi upozoravaju da plastika, kada se zagrije na više od 500 stepeni Celzijusa, proizvodi kancerogene materije. Mještani najavljuju i mirne proteste 15. aprila.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put nakon 16 godina neće učestvovati na biciklističkoj utrci od Beograda do Banjaluke. Umjesto njih, učestvovaće Republika Srpska Cycling Team, koji je na sajtu organizatora predstavljen sa "kombinovanom" zastavom BiH i RS. Ove godine problem je nastao nakon što, kako tvrde u Biciklističkom savezu BiH, reprezentativci ove države nisu pozvani na trku. Za to krive organizatora, Biciklistički savez Republike Srpske, koji to demantuje.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je saopštila su njene snage odbile desetine napada dok ruska vojska vazdušnim i artiljerijskim napadima nastavlja ofanzivu u istočnoj regiji Donjeck. "Uprkos brojnim gubicima u tehnici i ljudstvu, neprijatelj nastavlja napore usmjeravati na izvođenje ofanzivnih operacija u područjima Liman, Bahmut, Avdijivka i Marinka", naveo je ukrajinski Generalštab 11. aprila naglasivši da su ukrajinske snage odbile 52 napada proteklog dana.

Ured Visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR) izvijestio je da je potvrdio smrt gotovo 8.500 civila otkako je Rusija prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu i vjeruje da bi brojka mogla biti za hiljade veća. U izvještaju OHCRH tvrdi da je 8.490 civila ubijeno, a 14.244 ranjeno od ruske invazije od 24. februara 2022. do 9. aprila 2023.

U intervjuu za Gruzijski servis RSE, bivši komandant Komande britanskih združenih snaga general Richard Barrons govorio je o taktici, industrijskoj mobilizaciji i kako bi, ovisno o ukrajinskim i zapadnim odlukama, rat u Ukrajini mogao potrajati još mnogo godina.

Svijet

Oružane snage SAD i Filipina počele su u utorak, 11. aprila, najveće zajedničke vojne vežbe, dok dvije zemlje obnavljaju savezništvo zabrinute zbog sve agresivnije Kine u azijsko-pacifičkom regionu, pišu svjetski mediji. Vježbe starih saveznika pod imenom Balikatan, što u prevodu znači "rame uz rame", trajaće do 28. aprila uz učešće više od 17.600 vojnika u vodama blizu spornog Južnog kineskog mora i Tajvanskog moreuza.

Tražimo odgovore

Sjedinjene Američke Države bore se s posljedicama objavljivanja desetaka tajnih dokumenata, koji uključuju uticaj na razmjenu osjetljivih informacija unutar vlade i veze s drugim zemljama, rekli su zvaničnici.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte šta za SAD znači curenje obavještajnih podataka.

Šta ima?

Za kraj u podcastu Šta ima? poslušajte o Vijeću ministara koji raspravlja o slobodi pristupa informacijama na nivou državnih institucija, početku sajma knjiga u Sarajevu i turnira “Srpska Open” u Banjaluci.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG