Dostupni linkovi

'Mafija se u Hrvatskoj osilila', izjavio predsjednik Vrhovnog suda


Zgrada Županijskog suda u Osijeku, na istoku Hrvatske (fotografija iz juna 2018.).
Zgrada Županijskog suda u Osijeku, na istoku Hrvatske (fotografija iz juna 2018.).

Požar koji je u noći između 8. na 9. travnja podmetnut pod automobil osiječke sutkinje Vlaste Šimenić-Kovač, poznate po nizu slučajeva za koje je vladalo visoko interesovanje javnosti, raspalio je reakcije u Hrvatskoj.

"Mi smo kao Udruga hrvatskih sudaca zgroženi cijelim događajem. Ne mogu reći da smo iznenađeni, jer se već dosta vremena u Hrvatskoj suce stavlja kao mete, kao osobe koje su odgovorne za sve nedaće ovog društva", kazao je za Radio Slobodna Europa predsjednik Udruge, sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec.

Dodaje da je "vrijeme da to prestane i da to shvate oni koji u Hrvatskoj donose odluke – kako u zakonodavnoj, tako i u izvršnoj vlasti".

Tko je sutkinja Šimenić-Kovač?

Sutkinja Šimenić – Kovač radi u Kaznenom odjelu Županijskog suda u Osijeku. Sudi 22 godine, i u svojoj praksi imala je niz medijski eksponiranih suđenja, među ostalim i ono u tzv. "aferi SMS".

Naime, u veljači 2020. su bivši policijski informatičar Franjo Varga i njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić osuđeni na tri i po, odnosno dvije godine zatvora.

Vargu se tada teretilo da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika NK "Dinama" Zdravka Mamića i još tri okrivljenika za izvlačenje novca iz toga kluba, vodio pred osječkim Županijskim sudom - izradio lažnu SMS prepisku, između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća te tadašnje ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš.

Kako je utvrđeno, cilj lažne prepiske bio je pokazati da je postupak pokrenut isključivo s ciljem "pakiranja" Mamiću.

Vodila je i suđenje protiv šestoro okrivljenika optuženih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču.

Suci traže brzu i efikasnu istragu

Kontrec očekuje brzu i efikasnu policijsku istragu.

Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda
Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda

"Ja se nadam da će policija i nadležne službe vrlo brzo otkriti o čemu se radi. To je samo dokaz – ako se želi da sudbena vlast u Hrvatskoj može funkcionirati - da se mora pružiti zaštita osobama koje tu sudbenu vlast izvršavaju", poručuje Kontrec.

Udruga hrvatskih sudaca je i u posebnom priopćenju dala punu potporu sutkinji Šimenić-Kovač, nazvavši je osobom koja "profesionalno, pošteno i časno dugi niz godina obnaša sudačku dužnost".

Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić kazao je kako je ovaj palež automobila "razlog za veliku zabrinutost" i kako zaštita sudaca u Hrvatskoj "gotovo i ne postoji".

Za njega je ovo dokaz, kako navodi, da se mafija u Hrvatskoj jako osilila.

"Ona postaje sve beskrupuloznija, što se vidi po tome što ovakvih primjera ipak do sada nije bilo. Neki su možda cinično, možda istinito rekli da – kada suci i tužitelji postanu žrtve – da će to biti znak da dobro obavljaju svoj posao. Ovo bi trebao biti znak da suci rade svoj posao, ali i znak da se država, ali i javnost počnu drugačije odnositi prema sudačkom pozivu", kazao je Dobronić novinarima.

Do zaključenja ovog priloga paljevinu automobile osječke sutkinje u noći s 8. na 9. travnja nije osudio nitko iz izvršne niti iz zakonodavne vlasti.

Sutkinja ne zna tko stoji iza paleža auta

Sutkinja Šimenić-Kovač nakon kratke izjave jutro nakon paleža automobile nije bila raspoložena za komunikaciju s medijima, a tada je kazala kako jedino nije jasno je li ovaj palež osveta zbog nečega iz prošlosti ili upozorenje zbog nečega što dolazi u budućnosti.

"Ja sudim 22 godine i kroz to vrijeme naravno da se uvijek jednoj strani zamjeriš i uvijek postoji neka takva mogućnost. Međutim, ja takvih saznanja nemam, ni posrednih niti neposrednih", kazala je sutkinja novinarima 9. travnja.

Na osječkom Županijskom sudu kažu da takvi napadi, pa ni prijetnje sucima do sada nisu zabilježeni.

"Otkad sam ja na sudu nije bilo, ne samo na Županijskom sudu, nego ni na Općinskom sudu. Ja za takve prijetnje nemam saznanja, a kamoli da bi bilo ovakav ozbiljniji napad na suca. Sutra smo mi svi na poslu, nastavljamo raditi zakonito i pošteno i ovakav neprimjeren čin nas u tome neće spriječiti", kazao je novinarima glasnogovornik Županijskog suda Davor Mitrović.

Zapaljeni auto u vlasništvu sutkinje Šimenić–Kovač je luksuzni BMW X6, ostavština njenog supruga, osječkog odvjetnika Radana Kovača, koji je 2018. godine poginuo u prometnoj nesreći. Ona je na mjesto sutkinje Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku imenovana 30. lipnja iste godine.

Povjerenje u pravosuđe – najniže u EU

Povjerenje u pravosuđe u javnosti je prema relevantnim istraživanjima 2021. i 2022. godine​ u Hrvatskoj najniže među svim zemljama Europske unije.

Prema istraživanju iz 2022. godine, kada je riječ o percepciji neovisnosti sudova i sudaca, Hrvatska je na zadnjem mjestu. Ispred nje su Poljska, Slovačka, Bugarska, Italija, Estonija, Mađarska.

Da je pravosuđe prilično loše i vrlo loše smatra 74 posto anketiranih u Hrvatskoj, dok je prosjek u EU-u 35 posto s takvim odgovorima. Samo pet posto anketiranih u Hrvatskoj smatra da je po pitanju neovisnosti sudova i sudaca stanje vrlo dobro, a 15 posto drži da je prilično dobro.

Skoro dvije trećine odnosno 65 posto onih koji drže da sudovi i suci po pitanju neovisnosti stoje loše, smatra da je za to odgovoran pritisak vlade i političara. Prosjek u EU je 54 posto.

Kao drugi razlog za lošu sliku o neovisnosti (47 posto), Hrvati navode miješanje ili pritisak gospodarskih aktera ili posebnih interesa. Kao treći razlog (30 posto onih koje smatraju da sudovi i suci nisu neovisni), navodi se status i položaj sudaca koji im ne daje dovoljno jamstava da bi bili neovisni.

XS
SM
MD
LG