Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Incidenti na sjeveru Kosova; Poruka lidera EU Zapadnom Balkanu; Konferencija UN o biodiverzitetu


Policija Kosova u blizini kancelarije Opštinske izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici, 6. decembar 2022.
Policija Kosova u blizini kancelarije Opštinske izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici, 6. decembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

Tajne kineske policijske stanice su prijetnja po nacionalnu bezbjednost država u kojima su uspostavljene, izjavila je za Rumunski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) predstavnica nevladine organizacije Safeguard Defenders Laura Harth. U novom izvještaju ove organizacije, objavljenom 5. decembra, među državama u kojima je Kina uspostavila tajne policijske stanice pominje i Srbija.

Harth kaže da su policijske stanice "prerušene" u konzularna predstavništva, ali da ih vode ljudi iz Odjeljenja za rad Ujedinjenog fronta - važnog tijela Komunističke partije, zaduženog za širenje kineskog uticaja i propagande u inostranstvu.

Balkan na RSE

Visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell potvrdio je da su Beograd i Priština dobile ažurirani tekst takozvanog francusko-njemačkog plana za dijalog. "Oni (Kosovo i Srbija) sada moraju da se upuste u ozbiljnu diskusiju jer se radi o trenutku gdje postoji velika mogućnost", izjavio je Borrell u Tirani 6. decembra, gdje je učestvovao na samitu EU-Zapadni Balkan.

Najnoviji francusko-njemački prijedlog je, po mišljenju nekih eksperata, u mnogo čemu kopija plana od prije 50 godina o čemu detaljnije govorimo u novom Post Scriptumu.

Iako se Crna Gora zalaže za integraciju u Evropsku uniju, u praksi je posljednjih godina napravljen niz koraka suprotnih od preporuka Unije, konstatuje se u Izvještaju Evropske komisije. Istog dana, kad je u Izvještaju zatraženo da se bez odlaganja ukine šema ekonomskog državljanstva, ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio da bi se ona mogla nastaviti i sljedeće godine, od čega bi Crna Gora prihodovala 70 miliona eura.

Politička i ustavna kriza u Crnoj Gori tema je ovosedmičnog Mosta Radija Slobodna Evropa u kojem su sagovornici Omera Karabega bili dva profesora Fakulteta političkih nauka - Zlatko Vujović iz Podgorice i Miloš Bešić iz Beograda.

U hrvatskom udruženju "Franak" korisnika kredita u švicarskim francima zadovoljni su činjenicom da je Evropski sud za ljudska prava odbacio kao nedopuštenu žalbu pet komercijalnih banaka u stranom vlasništvu protiv Hrvatske, koje su tvrdile da nisu imale pošteno suđenje u kolektivnoj tužbi koju je to udruženje pokrenulo protiv njih. Vrhovni sud Hrvatske će 13. decembra odlučivati o tome - imaju li građani koji su konvertirali kredite iz "švicaraca" u eure pravo na obeštećenje.

Odjel za urbanizam i građenje Mostara do 6. decembra nije promijenio nazive ulica koje u zapadnom dijelu ovoga grada nose ime po civilnim i vojnim funkcionerima ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata. Ovaj odjel je imao rok od 30 dana da ispoštuje odluku Gradskog vijeća koje je 14. jula izmijenilo imena šest ulica, te da ih upiše u registar i označi kućne brojeve. Poslijeratne nazive ulica dalo je 1995. godine tadašnje Općinsko vijeće u takozvanom zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara, na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Tada je odlučeno da tih šest ulica bude nazvano po zvaničnicima NDH.

Svijet

Predstavnici skoro 200 zemalja okupljaju se u Montrealu na konferenciji UN o biodiverzitetu s ciljem da se spasi ono što je na Zemlji ostalo od divljih životinja i prirode. Međutim, u vrijeme previranja i rata u Ukrajini, mnoge zemlje u odnosu na biodiverzitet prednost daju obezbjeđivanju hrane, pišu svjetski mediji.

Uprkos rekordno visokoj inflaciji i kolapsu vrijednosti turske nacionalne valute lire, Turska je i dalje popularna destinacija za radnike koji su migrirali iz Centralne Azije. Finansijska previranja teško su pogodila migrante, ali mnogi kažu da neće napustiti Tursku.

Ženske sjenke

RSE donosi priče onih koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema. Uprkos Istanbulskoj konvenciji i zakonskim okvirima rodno uslovljeno nasilje je i dalje sveprisutno. U Bosni i Hercegovini je 2020. godine bilo 11 slučajeva femicida. U Srbiji samo ove godine su ubijene 23 žene. Svaka peta žena u Crnoj Gori doživjela je nasilje od partnera. Na Kosovu je za 12 godina ubijeno 50 žena.

Jedna od priča posvećena je Mireli Lulić koju je prije pet godina, hicima iz pištolja usmrtio njen suprug, aktivni policajac. Ubijena je tamo gdje se osjećala najsigurnije - u djevojačkoj sobi u domu roditelja u Cazinu.

Međunarodni dan borbe protiv femicida, 6. decembar, obilježen je u centru Beograda, uz transparente "Nijedna manje" i "Ženski životi su važni" i crvene stolice na kojima su bile cipele i ogledala sa imenima ubijenih žena. Uličnu akciju kojom podsjećaju na porast broja ubijenih žena organizovali su nevladin Autonomni ženski centar, Žene u crnom i Dah teatar iz Beograda, uz podršku udruženja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG