Dostupni linkovi

Produžen rok za nalepnice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu


KM tablice na automobilu na Kosovu
KM tablice na automobilu na Kosovu

Vlada Srbije donela je Uredbu kojom je se produžava period važenja za registracione nalepnice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Kako je navedeno, one će važiti do postizanja trajnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

U Uredbi je, među ostalim, istaknuto da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije neće izdavati ni potpuno nove registarske tablice, do postizanja trajnog rešenja u okviru dijaloga.

Uredba stupa na snagu 7. decembra.

Tim dokumentom Vlada Srbije je ozvaničila novembarski sporazum iz Brisela, koji se odnosi na okončanje dugotrajnog spora oko registarskih oznaka, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom Kosova i Srbije, 23. novembra je saopšteno da su Kosovo i Srbija postigli dogovor o tablicama.

Prema tom dogovoru, Kosovo se obavezalo da će prekinuti dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom automobila, a da Srbija više ne izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu.

Registarske tablice koje izdaju srpske vlasti, Priština smatra nelegalnim, ali su se do sada tolerisale na severu Kosova.

Predstavnici srpske zajednice su početkom novembra napustili kosovske institucije na severu zbog registarskih oznaka.

Da bi se vratili tražili su da se suspenduje odluka Vlade Kosova o preregistraji vozila sa srpskih na kosovske ali i da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Kosovo i Srbija započeli su 2011. godine pregovore za normalizaciju odnosa uz posredovanje EU. Očekuje se da će se pregovarački proces završiti pravno-obavezujućim sporazumima.

Iako Kosovo izjavljuje da bi ovaj sporazum trebalo da uključuje međusobno priznanje, Srbija to ne prihvata, insistirajući na "kompromisnom rešenju".

XS
SM
MD
LG