Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Bivši zvaničnik Pentagona o ratu u Ukrajini; Upozorenja Pekinga o posjeti Pelosi Tajvanu


Šetnja učesnika protesta protiv nasilja u Novom Sadu, 28. juli 2022.
Šetnja učesnika protesta protiv nasilja u Novom Sadu, 28. juli 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Novosadski aktivisti staju na crtu privatnom obezbjeđenju vlasti -- Tužilaštvo ispituje događaje, kancelarija Ombudsmana pregleda snimke, a dio lokalnih udruženja i opozicionih stranaka podnosi prijave i poziva građane na novi skup protiv nasilja u Novom Sadu. To je epilog sedam dana nakon protesta u najvećem gradu pokrajine Vojvodine, gdje je 21. jula došlo do sukoba demonstranata sa muškarcima u civilu bez obilježja. Protest protiv nasilja održan je u četvrtak, 28. jula na kojem su uz građane bili i predstavnici udruženja građana i opozicionih partija iz svih krajeva Srbije.

Zašto se odlaže početak procesa protiv bivših čelnika OVK? -- Kašnjenja Kancelarije Specijalizovanog tužilaštva u Hagu sa objavljivanjem oslobađajućih dokaza, kao i brojne "cenzure", odnosno redakcije optužnice i svjedočenja svjedoka, ometaju istragu odbrane bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kaže za RSE advokat bivšeg kosovskog predsjednika Hashima Thacija, Gregory Kehoe.

Žedna zemlja -- Stočari iz Pešterske visoravni na jugozapadu Srbije bore se sa klimatskim promjenama i ističu da sušu, kao što je ovog ljeta, ne pamte. Zbog situacije u ovom dijelu Srbije morala je da reaguje i Vojska.

Klime na 25 stepeni, preporučila hrvatska Vlada za uštede energije -- Hrvatska Vlada predstavila je smjernice za uštedu energije kako bi se ispunilo plan Evropske unije (EU) da se od 1. avgusta do kraja marta sljedeće godine uštedi 15 posto plina, kojeg brojne evropske zemlje dobivaju u prvom redu iz Rusije. Grijanje u stanovima najviše do 21 stepen, hlađenje u vrućim razdobljima najviše na 25 stepeni, korištenje štednih sijalica, isključivanje uređaja koje trenutno ne koristite, vožnja biciklom i javnim prijevozom – kratkoročne su smjernice za uštedu energije.

Prodaja zaplijenjenih cigareta komplikuje evropske integracije Crne Gore -- Iako bi prodaja 150 hiljada paketa cigareta koju su crnogorska policija i carinici zaplijenili u maju i junu u Luci Bar mogla popuniti državnu kasu za nekoliko desetina miliona eura, vlada Crne Gore neće učiniti ništa što bi eventualno ugrozilo njenu međunarodnu reputaciju, kazao je za Radio Slobodna Evropa ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Kako i za koga glasaju konstitutivni narodi i 'ostali' u BiH? --Na opštim izborima 2. oktobra građani Bosne i Hercegovine (BiH) će birati članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanike u parlamentima dva entiteta, Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH, te poslanike u deset kantona u Federaciji BiH. Radi se o direktnom biranju. Istim načinom se biraju i predsjednik RS i njegovi potpredsjednici.

Rat u Ukrajini

Intervju: Može li Kijev pokrenuti ofanzivu i zauzeti jug Ukrajine? -- Bivši zvaničnik Pentagona, Chris Dougherty objašnjava za RSE tešku borbu koja stoji pred ukrajinskim snagama dok pokušavaju da ponovo zauzmu teritorije na jugu. Također odgovara na pitanje, zašto bi Kijev mogao imati ograničeno vrijeme za ovakav potez.

Svijet

Sve oštrija upozorenja Pekinga o posjeti Pelosi Tajvanu -- Dok predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi (Nancy) planira uskoro otputovati na Tajvan, koji je pod sve većim pritiskom Kine, Peking izdaje sve oštrija upozorenja koja ukazuju na mogući vojni odgovor u slučaju njene posjete. To bi, smatraju analitičari, moglo uzrokovati porast napetosti u strateški važnom Tajvanskom moreuzu, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Deset razloga zašto je američki dolar važna valuta za svjetsku ekonomiju -- Dolar je sada na 20-godišnjem vrhu u odnosu na druge svjetske valute, dijelom zahvaljujući očekivanjima da će Federalne rezerve SAD (Fed) povećati svoje kamatne stope brže od većine drugih. Donosimo deset razloga zašto je američki dolar tako važna valuta.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG