Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Podrška Mađara vezama s Kinom; Zlatnici kao platežno sredstvo u Zimbabveu


Protesti u Budimpešti protiv kinsekog univerziteta Fudan 2021.
Protesti u Budimpešti protiv kinsekog univerziteta Fudan 2021.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Ruski zračni napadi na crnomorske regije Ukrajine, uprkos dogovoru o žitaricama -- Rusija je 26. jula iz zraka gađala južne crnomorske regije Ukrajine, Odesu i Mikolajev, pogađajući privatne zgrade i lučku infrastrukturu, izvijestila je ukrajinska vojska. Zgrade koje su pogođene u regionu Odese su se zapalile, objavila je ukrajinska Operativna komanda Jug na Facebooku.
  • EU postigla kompromis o smanjenju potrošnje gasa -- Zemlje članice Evropske unije su odobrile hitan plan za smanjenje potrošnje gasa, uz kompromis za ograničavanje rezova nekim državama, dok se pripremaju za dalje rusko smanjenje isporuke gasa.
  • Velika Britanija proširuje listu sankcija Rusiji -- Britansko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo 26. jula da su sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, uvedene za 42 nova lica i entiteta. Otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, Britanija je sankcionisala više od 1.100 ljudi i preko 100 preduzeća.

Balkan na RSE

Na protestu ispred OHR-a tražena 'jednakost, ne konstitutivnost' -- Provedba svih presuda Evropskog suda za ljudska prava bio je jasan zahtjev okupljenih građana ispred Ureda visokog predstavnika za BiH drugog dana protesta, 26. jula. Političara drugog dana nije bilo, građana je bilo manje, no ponovljeno je da se ne žele parcijalne odluke vezane za izbore.

Svečano otvoren Pelješki most -- Nakon svečanog otvaranja 26. jula, u promet je pušten Pelješki most kojim će biti spojen jug Hrvatske s ostatkom države. Izgradnju mosta pratili su unutrašnji politički prijepori, raskid prvog ugovora, problemi s finansiranjem riješeni odobravanjem evropskih sredstava i protivljenje službenog Sarajeva izgradnji mosta.

'Otvoreni Balkan' nije smanjio gužve i čekanja na granicama -- Kilometarski redovi i višesatno čekanje za ulazak u Makedoniju iz Srbije preko graničnog prelaza Tabanovce dovode u pitanje uspjeh dijela inicijative "Otvoreni Balkan" koji se odnosi na brisanje granica kao administrativne barijere i ubrzavanje protoka robe.

Popis kao šansa da se utvrdi koliko je Albanaca u Srbiji -- Predstavnici albanske zajednice u Srbiji odlučili su da će pozvati građane da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, jer to vide kao šansu da se utvrdi stvaran broj Albanaca. Prethodni popis u Srbiji, održan 2011., za razliku od drugih manjinskih zajednica, albanska je bojkotovala, jer su formulari bili štampani ćirilicom na srpskom jeziku.​

Provjeravamo: Koliko su čvrsti argumenti Srbije za neuvođenje sankcija Rusiji? -- Sve glasnija upozorenja sa Zapada da Srbija ne može dalje da igra na kartu "i Evropska unija i Rusija", za sada ne daju efekta. Uprkos tome što je članstvo u EU odredila kao svoj strateški cilj, Srbija je jedina zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara. Na čemu srpski zvaničnici temelje takav stav?

RSE Intervju

Baerbock za RSE: Za EU kandidaturu BiH treba ujedinjenje -- Njemačka ministrica vanjskih poslova Annelena Baerbock izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Bosna i Hercegovina treba da nastavi "putem ujedinjenja" kako bi dobila status kandidata za Evropsku uniju EU. Baerbock je u intervjuu govorila o situaciji u Ukrajini i odnosima Evropske unije i Rusije.

Svijet

U borbi protiv inflacije Zimbabve uvodi zlatnike kao sredstvo plaćanja -- U pokušaju da ukroti inflaciju koja je prošlog mjeseca skočila na skoro 200 posto i da spriječi novi kolaps najlošije afričke valute, Zimbabve je ove sedmice uveo mogućnost plaćanja zlatnicima. Ipak, mnogi stanovnici te zemlje, koji se decenijama suočavaju s nestašicom i nezaposlenošću, teško da će moći priuštiti kupovinu zlatnih kovanica dok povjerenje u domaću valutu ostaje na niskom nivou, pišu svjetski mediji.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju veću podršku Mađara vezama s Kinom -- Nedavno istraživanje Centra za azijske studije u centralnoj i istočnoj Evropi pokazuje rastuće podjele u Mađarskoj zbog vanjske politike Budimpešte u sve prisnijim odnosima sa Kinom. Više od tri četvrtine pristalica partije premijera Viktora Orbana, Fidesz, podržavaju veći uticaj Kine u Mađarskoj, kako su pokazali rezultati istraživanja.

Koliko bismo trebali biti zabrinuti zbog majmunskih boginja? -- Epidemija majmunskih boginja koja se brzo širi predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju, najviši nivo upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije. Do ove godine virusna bolest se rijetko širila izvan Afrike gdje je endemska.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG