Dostupni linkovi

U borbi protiv inflacije Zimbabve uvodi zlatnike kao sredstvo plaćanja


Guverner Centralne banke Zimbabvea, John Mangudya sa zlatnikom, Harare, Zimbabve 25. juli 2022.
Guverner Centralne banke Zimbabvea, John Mangudya sa zlatnikom, Harare, Zimbabve 25. juli 2022.

U pokušaju da ukroti inflaciju koja je prošlog mjeseca skočila na skoro 200 posto i da spriječi novi kolaps najlošije afričke valute, Zimbabve je ove sedmice uveo mogućnost plaćanja zlatnicima.

Ipak, mnogi stanovnici te zemlje, koji se decenijama suočavaju s nestašicom i nezaposlenošću, teško da će moći priuštiti kupovinu zlatnih kovanica dok povjerenje u domaću valutu ostaje na niskom nivou, pišu svjetski mediji.

'Dim koji grmi'

Centralna banka Zimbabvea lansirala je u ponedjeljak, 25. jula, zlatne kovanice u pokušaju da pomogne u obuzdavanju sve veće inflacije, ističe BBC dodajući da je dolar Zimbabvea ove godine značajno oslabio u odnosu na glavne valute.

Zlatnik se zove "Mosi-oa-Tunya" što znači "Dim koji grmi" i odnosi se na Viktorijine vodopade, smještene na granici između Zimbabvea i Zambije.

Svaki novčić će, naglašava britanski javni servis, imati cijenu na međunarodnom tržištu za uncu zlata - trenutno od oko 1.720 dolara, plus pet posto za troškove proizvodnje.

Kovanice će biti moguće koristiti u prodavnicama, ako budu imali dovoljno sitniša, rekao je guverner Centralne banke Zimbabvea Džon Mangudija (John Mangudya).

Tamošnji stanovnici, dodaje BBC, još uvijek pamte ekonomski haos pod pokojnim Robertom Mugabeom, koji je vladao skoro četiri decenije, sve dok ga vojska nije skinula s vlasti 2017. godine.

Valuta u Zimbabveu, Harare, mart 2022.
Valuta u Zimbabveu, Harare, mart 2022.

Hiperinflacija je natjerala Zimbabve da napusti zimbabveanski dolar 2009. i u to vrijeme, novčanica od sto milijardi dolara Zimbabvea smatrana je amblemom ekonomskog kolapsa nacije. Lokalna valuta je ponovo uvedena deceniju kasnije, ali je brzo izgubila vrijednost.

Najveća inflacija u svijetu

Vlada Zimbabvea, kojem prijeti kolaps najlošije afričke valute, nada se da će obuzdati gomilanje američkih dolara privlačeći investitore 22-karatnim zlatnicima koji se kuju iz lokalno iskopane rude, napisao je Tajms (The Times).

Inflacija u Zimbabveu porasla je na skoro 200 posto prošlog mjeseca, što je najviša zvanična stopa u svijetu, ističe londonski list dodajući da situacija podsjeća na hiperinflaciju koja je poharala južnoafričku državu kasnih 2000-ih.

Od ponovnog uvođenja lokalnog Zim dolara 2019., većina stanovnika Zimbabvea nije bila voljna da ga prihvati, odbacujući nestalna pravila s ciljem nametanje valute, a koja uključuju zabranu bankovnog kreditiranja, kazne za firme koje odbijaju prihvatiti lokalne dolare i ograničenja trgovanja na berzi u Zimbabveu.

Ipak, naglašava Tajms, većina roba i usluga i dalje ima cijene u američkim dolarima, dok tržišna vrijednost novog novčića, stavlja kovanice van domašaja većine stanovnika. Milioni su gladni dok je zvanična stopa nezaposlenosti veća od 90 posto.

Oko 20 posto stanovništva, koje se sada procjenjuje na 14 miliona, napustilo je zemlju u potrazi za poslovima u susjednim afričkim zemljama, Britaniji i drugdje.

Najveća opoziciona stranka, Građanska koalicija za promjene, istakla je da će biti malo povjerenja u tu ideju j da će "javnost ponovo biti u nemilosti arbitrarnih pravila koja nameću monetarne vlasti".

'Neobičan eksperiment'

Zlatnicima će se moći trgovati i u Zimbabveu i u inostranstvu i mogu se zamijeniti za gotovinu. Cilj je smanjiti količinu zimbabveanskih dolara u opticaju kako bi se na kraju povratila vrijednost te valute, napisao je Vašington post (The Washington Post) pozivajući se na saopštenje tamošnje centralne banke.

Ono što je nepoznato je da li pristup ima stvarne šanse za uspjeh, ukazuje američki list ističući da, iako je zlato tradicionalno idealna zaštita od inflacije i opšte ekonomske neizvjesnosti, nijedna zemlja ranije nije pokušala da se izbori sa slabljenjem valute prodajom zlatnika.

Centralna banka Zimbabvea, Harare, 25. juli 2022.
Centralna banka Zimbabvea, Harare, 25. juli 2022.

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Zimbabveu, Karlos Kakerez (Carlos Caceres) kaže da je to "neobičan eksperiment" koji bi mogao biti pozitivan ukoliko bi prodaja zlatnika ublažila veliku potražnju za američkim dolarima i inflatorne pritiske.

Ipak, rekao je Kakerez, MMF preferira isprobane alate jer savjetuje zemlje članice o najboljoj ekonomskoj politici. Kada se suoče i s inflacijom i sa slabljenjem valute, takvi alati uključuju podizanje ili smanjenje kamatnih stopa radi kontrole inflacije i prilagođavanje količine novca koju banke moraju izdvojiti kao rezerve.

Većina inflatornih pritisaka Zimbabvea proizilazi iz njegovih valutnih problema dok se stanovništvo već dvije decenije suočava s hiperinflacijom, nestašicom hrane i goriva, zapanjujućom nezaposlenošću i drugim poteškoćama.

Ipak, dodaje Vašington post, ovogodišnji skok cijena podstaknut je i ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je izazvala globalni talas inflacije uslijed nestašice u ponudi žitarica i goriva. Samo ove godine Zim dolar je već izgubio otprilike 72 posto vrijednosti u odnosu na američki dolar, dok je godišnja inflacija u maju dostigla trocifrenu brojku, da bi se u junu popela na 192 posto.

Značajna nalazišta zlata

Povjerenje u valutu Zimbabvea je već toliko nisko da je mnogi trgovci uopšte ne prihvataju, ističe Asošiejtid pres (The Associated Press) naglasivši da se danas stanovnici Zimbabvea koji pamte kako im je ušteđevina zbrisana u katastrofalnoj inflaciji 2008., dostigavši pet milijardi posto, radije snalaze na crnom tržištu u potrazi za oskudnim američkim dolarima.

Dok se većina stanovnika bori sa svakodnevnim preživljavanjem i neće moći kupiti zlatnike, kompanije s viškom gotovine mogu smatrati kovanice korisnim za čuvanje vrijednosti, ali i kao alternativnu investicionu imovinu, iako će pojedinci i kompanije, smatraju stručnjaci, vjerovatno nastaviti preferirati dolar.

Ilegalni kopači zlata u Zimbabveu na okupiranim dijelovima farme Smithfild koja je bila u vlasništvu supruge bivšeg predsjednika Roberta Mugabe, Grace Mugabe u Mazoweu, april 2018.
Ilegalni kopači zlata u Zimbabveu na okupiranim dijelovima farme Smithfild koja je bila u vlasništvu supruge bivšeg predsjednika Roberta Mugabe, Grace Mugabe u Mazoweu, april 2018.

Centralna banka je isplatila 2.000 kovanica komercijalnim bankama ove sedmice saopštivši da je prva serija kovanica iskovana izvan zemlje, ali će se na kraju proizvoditi lokalno. Međutim, ukazuje AP na upozorenja analitičara, otkupljivanje zlata od lokalnih zanatskih rudara također bi mogla predstavljati izazove i rezultirati povećanim krijumčarenjem.

Zimbabve ima značajna nalazišta zlata, a izvoz plemenitog metala je jedan od najvećih stranih valuta ove južnoafričke zemlje. Proizvodnja zlata je, pokazuju zvanični podaci, poboljšana na oko 30 tona u 2021., kada su mali proizvođači, kao što su slabo regulisani zanatski rudari, isporučili 19 tona zlata.

S druge strane, dodaje Asošiejtid pres, procjenjuje se da zemlja gubi oko 100 miliona dolara zlata mjesečno zbog krijumčarenja. Krijumčarenje košta zemlju oko 36 tona zlata godišnje, prema izvještaju koji je ovog mjeseca izdao tamošnji Centar za upravljanje prirodnim resursima.

Zakonski se svo zlato iskopano u Zimbabveu treba prodati centralnoj banci, ali mnogi proizvođači radije prokrijumčare zlato iz zemlje kako bi ga naplatili u američkim dolarima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG