Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Njemačka spašava ključnog dobavljača gasa; O teritorijalnim ambicijama Kremlja u Ukrajini


Jablaničko jezero u BiH, 24. juli 2022. 
Jablaničko jezero u BiH, 24. juli 2022. 

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

RSE istražuje: Milioni Srbije za osobe i firme sa 'crne liste' SAD -- Pojedinci i firme sa "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država, kojima je Vašington uveo sankcije zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal, iz budžeta države Srbije dobijaju milionske poslove, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Crna Gora oslonjena na Srbiju u susret jesenjoj ekonomskoj krizi -- Iako talas inflacije raste, a očekivanu ekonomsku krizu na jesen Crna Gora dočekuje bez robnih rezervi, hrane i energenata, iz Vlade ocjenjuju da situacija nije alarmantna. Optimizam potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića zasnovan je na aranžmanima koje je, kako je kazao, ministarstvo poljoprivrede dogovorilo sa Srbijom krajem juna.

Kako se izboriti sa rastom kreditnih rata? -- Banke u BiH najavile su građanima da ih očekuje porast kamata na kredite, kao dio globalnog trenda uvođenja strožih mjera za zaustavljanje inflacije. Kamatne stope su u proteklom periodu povećane i u pojedinim zemljama regije. I dok su u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji odluke o uvećanju donosile centralne banke, u BiH kamatne stope prate stope na evropskom tržištu jer su vezane za kretanje EURIBOR-a.

BiH bez aviona za gašenje požara -- Bosna i Hercegovina ima ukupno sedam helikoptera koji mogu da se bore sa požarima, ali nijedan avion, potvrđeno je za RSE u Ministarstvu odbrane BiH i civilnoj zaštiti Republike Srpske. Federacija BiH, drugi bh. entitet, ne posjeduje letjelice za ovu svrhu.

Ratna silovanja na Kosovu istražuju samo dva policajca -- Među najvećim su ratnim zločinima, a na Kosovo ih istražuju tek dva policajca, jer nema više kapaciteta. Trenutno je prijavljeno 78 slučajeva seksualnog nasilja u ratu - šest ih je podneseno ove godine. Tačne brojke nisu poznate, ali se procjenjuje da je ukupan broj seksualno zlostavljanih osoba tokom rata na Kosovu 1998/99. oko 20.000.

U magazinu TV Liberty govori se o trgovini ljudima u BiH kao zločinu bez adekvatne kazne. Prošle godine u Bosni i Hercegovini je identifikovano 56 žrtava trgovine ljudima. Prosjačenje, seksualna i radna eksploatacija, najčešći su oblici ovog krivičnog djela.

U foto priči Sretni par na tradicionalnom vjenčanju u Sjevernoj Makedoniji pogledajte kako svake godine na Petrovden, Makedonci u Galičniku priređuju trodnevnu svadbu koja uključuje narodne nošnje, obrede i plesove.

Rat u Ukrajini

Analiza: Za Kremlj je završetak rata u Ukrajini promjenljiva mogućnost -- Komentari ruskog ministra inostranih poslova da teritorijalne ambicije Kremlja u Ukrajini sada prevazilaze Donbas, alarmiralo je zapadne prijestonice. Zapravo, možda je to samo retorička smicalica i jednostavno više improvizacija u ratu koji ne ide po planu.

Foto galerija Ubijanje Harkiva prikazuje šok koji su građani doživjeli prošle sedmice kada je drugi najveći grad u Ukrajini bio podvgrnut nemilosrdnom artiljerijskom bombardovanju. U drugoj foto priči upoznajte stanovnicu Harkiva koja brine o stotinu mačaka.

Pogledajte i video 'Kina osvaja Rusiju' u viralnom antiratnom filmu koji govori o tome kako je popularni strip na ruskom jeziku Masjanja postao veoma gledan na YouTube kanalu nakon nove epizode u kojoj Kina napada Rusiju, sa ciljem da je spasi od fašizma. Rusija je koristila isti neosnovani izgovor za započinjanje invazije na Ukrajinu 24. februara.

Svijet

Njemačka spašava ključnog dobavljača gasa u pokušaju zaobilaženja energetske krize -- Jednim od najvećih paketa pomoći u korporativnoj istoriji zemlje, njemačka vlada je krenula u spašavanje glavnog dobavljača gasa, kompanije Uniper. Druge evropske vlade također preduzimaju sve odlučnije korake za kontrolu svojih energetskih tržišta, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Zašto Netflix gubi pretplatnike? -- Kompanija Netflix prijavila je da je za prvih šest mjeseci 2022. izgubila gotovo milion pretplatnika, tačnije radi se o 970.000 ljudi koji su otkazali svoje račune na ovoj platformi za pregledanje TV serija i filmova. Šta se desilo sa Netflixom? I šta se mijenja u ponudi platformi za gledanje koje su omogućile publici da ne zavisi od rasporeda TV programa već da bira vrijeme i količinu programa koji želi konzumirati.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG