Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Ništa od kupovine špijunskog softvera Pegasus; Neizvjesnost ruskih radnika


Memorijalni centar Potočari, 11. juli 2022.
Memorijalni centar Potočari, 11. juli 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Njemačka strahuje da bi obustava isporuke ruskog plina mogla postati trajna -- Isporuka ruskog prirodnog plina Njemačkoj preko baltičkog plinovoda Sjeverni tok 1 prekinuta je na deset dana zbog godišnjih radova na održavanju. No, njemački ministar ekonomije Robert Habeck upozorio je da zemlje Evropske unije moraju biti pripremljene u slučaju da se isporuke plina ne nastave.
  • EU odobrila četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa za starije od 60 godina -- Usred novog porasta zaraza i hospitalizacija širom Evrope zdravstvene agencije Evropske unije preporučile su drugu dodatnu dozu vakcine protiv korona virusa za sve osobe starije od 60 godina, kao i za zdravstveno ugrožene osobe.
  • Novi britanski premijer biće poznat 5. septembra -- Ime novog britanskog premijera biće objavljeno 5. septembra, a prvi glasovi kojima će se eliminisati kandidati na ovoj poziciji počet će stizati već ove sedmice. Do sada je 11 kandidata izrazilo želju da naslijede Borisa Johnsona na mjestu lidera vladajuće Konzervativne stranke i premijera.

Balkan na RSE

Na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici ukopano još 50 žrtava -- U Srebrenici je u ponedjeljak 11. jula sahranjeno još 50 žrtava genocida koji su srpske snage počinile u ovom mjestu u julu 1995. godine. Nekoliko hiljada ljudi se okupilo da sahrani preminule i oda počast svim žrtvama. Najmlađa žrtva sahranjena na 27. godišnjicu genocida je Salim Mustafić, koji je ubijen kad je imao 16 godina, dok je najstariji Husejin Krdžić koji je u trenutku smrti imao 59 godina.

Virtuelni spomenik i svijeće za žrtve srebreničkog genocida u Beogradu -- U centru Beograda aktivisti nevladinih organizacija i građani obilježili su godišnjicu ubistva više od 8.000 Bošnjaka tokom genocida u Srebrenici 1995. godine. Ispred Skupštine Srbije predstavljen je digitalni umjetnički rad autorke Mie David pod nazivom "Život je ono što sanjaju mrtvi", dok su u parku ispred Predsjedništva Srbije u Beogradu, aktivisti i građani zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtve genocida.

Abazović se izvinio zbog izjave o genocidu u Srebrenici -- "Oprostite majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi", napisao je premijer Crne Gore Dritan Abazović na Twitteru zbog ranije izjave koju je dao u Potočarima kada je rekao da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima."

Može li SPC spasiti Abazovićevu vladu -- Nakon što je vlada Dritana Abazovića ostala bez podrške dijela vladajuće većine, otvoreno je pitanje da li će joj biti izglasano nepovjerenje ili će na kraju politički preživjeti obezbjeđivanjem podrške opozicionih partija, proruskog Demokratskog fronta i Demokrata.

Emirati u Srbiji 'parkiraju' svoj kapital u Evropi -- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ide u još jednu posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), dok je još jedna firma iz ove zemlje dobila posao u Srbiji - koncesiju na 25 godina za postrojenje za vodu u Zrenjaninu, gradu u Vojvodini. Saradnja između Srbije i UAE ide uzlaznom putanjom od dolaska na vlast Vučićeve Srpske napredne stranke 2012. godine.

Romski mještani Novog Vinodolskog stavljeni pod vedrim nebom -- Već 20 dana grupa Roma u Novom Vinodolskom na zapadu Hrvatske živi na nogometnom igralištu, nakon što su deložirani iz kuće u kojoj su živjeli. Kuća je srušena kao opasna za stanovanje.

RSE Intervju

Taylor: Odluka gradonačelnika Beograda neće spriječiti 'Europrajd' -- Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić treba da dođe na "Europrajd" da bi učio o ravnopravnosti i ljudskim pravima, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa član odbora Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA), Stiv Tejlor (Steve Taylor).

Rat u Ukrajini

Tragovi ruskih vazdušnih udara u Donbasu -- Predsjednik Rusije Vladimir Putin izdao je jedno od svojih najzloslutnijih upozorenja do sada, tvrdeći da je Moskva tek počela svoju kampanju u Ukrajini i izazvao Zapad da pokuša da je porazi na bojnom polju. Kako je ratna retorika eskalirala, 7. jula rakete su ispaljene na nekoliko ukrajinskih gradova u Donbasu. Stradalo je najmanje četiri civila. Fotografi Rojtersa i AP-a zabilježili su posljedice.

Neizvjesnost za radnike u stranim fabrikama automobila u Rusiji -- Dok je ruska ekonomija jačala tokom 2000-ih, strani proizvođači automobila su iskoristili priliku da otvore lokalne proizvodne pogone u Rusiji. Sada se proizvođači povlače nakon ruske invazije na Ukrajinu, ostavljajući fabrike neaktivnim a radnike da traže druge poslove.

Svijet

Američka kompanija odustala od kupovine izraelskog špijunskog softvera Pegasus -- Američka kompanija za proizvodnju vojne i odbrambene opreme i tehnologije odustala je od kupovine izraelskog špijunskog softvera Pegasus, jednog od najkontroverznijih hakerskih alata na svijetu. Do ovoga je došlo poslije protivljenja Bijele kuće zbog kontraobavještajnih i bezbjednosnih rizika po SAD, kao i zabrinutosti u vezi sa zloupotrebama te tehnologije u kršenju ljudskih prava, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG