Dostupni linkovi

Novi britanski premijer biće poznat 5. septembra


Boris Johnson će ostati na poziciji premijera sve dok se ne izabere njegov nasljednik

Ime novog britanskog premijera biće objavljeno 5. septembra, a prvi glasovi kojima će se eliminisati kandidati na ovoj poziciji počet će stizati već ove sedmice.

Do sada je 11 kandidata izrazilo želju da naslijede Borisa Johnsona na mjestu lidera vladajuće Konzervativne stranke i premijera nakon što je dao ostavku zbog pobune njegovih zastupnika i ministara poslije niza skandala.

Odbor konzervativnih članova parlamenta koji organizuje utrku za liderstvo stranke rekao je da će kandidati trebati najmanje 20 nominacija od 358 stranačkih zastupnika da uopće prođu do prvog kruga glasanja u srijedu.

Oni koji tada dobiju manje od 30 glasova bit će eliminisani prije no što uslijedi drugo glasanje u četvrtak. Gotovo svi kandidati obećali su opsežna smanjenja poreza kako bi pridobili podršku kolega.

"Vrlo sam zainteresovan da ovo završimo glatko, čisto i što je brže moguće", rekao je Graham Brady, predsjednik odbora.

Zastupnici će svesti utrku na dva kandidata prije nego što se tokom ljeta održi glasanje poštom za članove Konzervativne stranke, kojih ima oko 200.000.

Bitka za premijersku poziciju dolazi nakon jednog od najburnijih perioda u modernoj britanskoj političkoj historiji, kada je više od 50 vladinih ministara i pomoćnika dalo ostavku, osuđujući karakter i integritet britanskog premijera Borisa Johnsona.

Nakon što se njegova vlada raspala zbog niza skandala Johnson je bio prisiljen dati ostavku.

Johnson napušta Downing Street nakon manje od tri godine na položaju, uprkos tome što je osvojio veliku većinu na opšim izborima 2019. godine.

U Velikoj Britaniji premijeri se imenuju na osnovu ostvarivanja većine u Donjem domu parlamenta. Ako jedna stranka osvoji većinu na izborima, onda lider te stranke postaje premijer.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG