Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Osujećen plan Londona za slanje migranata u Ruandu; Da li Ukrajina gubi rat?


Muškarac pregleda krov bolnice koji je oštećen tokom granatiranja u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, 14. juna 2022.
Muškarac pregleda krov bolnice koji je oštećen tokom granatiranja u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, 14. juna 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Najveće povećanje kamatnih stopa u SAD od 1994. godine -- Američke Federalne rezerve su 15. juna podigle kratkoročnu referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procenta, u pokušaju da zaustave rast inflacije, i prognozirale usporenu ekonomiju i rast nezaposlenosti narednih mjeseci.
  • U Ukrajini ubijeno više od 4.400 civila, saopštile UN -- U Ukrajini je od početka ruske invazije ubijeno 4.452 civila, dok je 5.531 ranjeno, objavila je 15. juna Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.
  • Abazović i Rama u Kijevu sa Zelenskim -- Premijeri Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije podržali su inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, koju su održali premijeri Albanije Edi Rama i Crne Gore Dritan Abazović sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Balkan na RSE

Oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru, najveća šteta dosad -- Partizansko spomen-groblje u Mostaru je godinama na meti vandala i na kojem su nerijetko ispisavani fašistički simboli i poruke, u gradu koji je i dalje etnički podijeljen na bošnjački i hrvatski dio. Ovaj put, prema ocjenama historičara, groblje je potpuno devastirano.

U Hercegovini moguće 'dvije policije pod jednim krovom' -- Nakon što je skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona 15. juna podržala izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima koje je utvrdila kantonalna Vlada, negodovanje su izrazile opozicija i struka. Dvije policije pod jednim krovom je scenarij budućih etničkih podjela koje sigurnosni ekspert iz Mostara Sandi Dizdarević vidi u potezima i namjerama vlasti na jugu BiH.

Fijatovi radnici na muci – Kragujevac ili Evropa -- Radnici fabrike Fijat, koja je u vlasništvu multinacionalne kompanije Stelantis, od sredine maja traže od Vlade Srbije da ih zaštiti od odluke kompanije da 1.541 radnika proglasi za tehnološki višak. Organizovali su i proteste, a sastajali su se i sa predstavnicima vlasti. Za sada bez velikog uspjeha.

'Klimanje' ruske većine u vlasništvu NIS-a u Srbiji -- Prvi put u četrnaest godina ruskog većinskog vlasništva u Naftnoj industriji Srbije (NIS) u javnosti su se pojavile informacije da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "veoma zainteresovan" da se ono okonča.

U video prilogu Protest policajaca u Podgorici pogledajte zbog čega dio crnogorske policije kritikuje vladu dok je drugi čuva.

Zašto je 'Sunny Hill' izmješten iz Prištine u Tiranu? -- Muzički festival Sunny Hill se iz Prištine seli u Tiranu, bar ove godine. Organizatori su takvu odluku donijeli jer im nije omogućeno da dobiju zemlju od 17 hektara u kosovskoj prijestonici na 99 godina.

Rat u Ukrajini

Da li Ukrajina gubi rat? Zavisi kako na to gledate -- Mostovi u jednom od ključnih gradova Dobasa su srušeni. Ruske snage napreduju. Svaki dan umire oko 100-200 ukrajinskih vojnika. Usred ruske artiljerijske i raketne paljbe, rat se okreće protiv Ukrajine. Kijev kaže da je jedini izlaz brže dostavljanje oružja sa Zapada.

Priče djece izbjegle iz Ukrajine kroz crteže -- Kao i većinu mališana koje je rat natjerao da napuste dom i djevojčica Irina, umjesto o igračkama, u jednom podgoričkom vrtiću za Radio Slobodna Evropa, priča šta je vidjela i šta zna o ratu u Ukrajini. Ova četvorogodišnja djevojčica je prije odlaska iz Kijeva sa porodicom boravila u skloništu. Sa majkom je došla u Crnu Goru, dok je otac ostao u Ukrajini.

U videu Ukrajinski farmeri rade uprkos blokadi izvoza žita pogledajte priču o farmerima na jugu Ukrajine, gdje počinje žetva pšenice, koji trpe velike gubitke, ali se ne predaju.

Svijet

Francuska za formiranje Evropske političke zajednice do kraja godine -- Francuska predlaže da se već ove godine stvori Evropska politička zajednica između svih evropskih država koje žele zajedno da doprinesu bezbjednosti, stabilnosti i prosperitetu evropskog kontinenta. U non-paperu koji je Francuska predala državama članicama navodi se da bi Evropska politička zajednica bila otvorena za evropske države koje dijele zajednički skup demokratskih vrijednosti.

Evropski i britanski sud osujetili plan Londona za slanje migranata u Ruandu --Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura i žalbeni sud u Londonu nanijeli su udarac kontroverznom planu britanske vlade za slanje tražilaca azila u Ruandu. Ipak, iako su sudovi privremeno spriječili slanje migranata u afričku zemlju, pravna bitka oko plana koji izaziva podjele u britanskom društvu još nije gotova, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG