Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Uspon francuske ljevice prijeti Macronu; Turska i Kina vide priliku u Centralnoj Aziji


Žena posmatra kako trava gori nakon ruskog granatiranja u blizini grada Bakhmut u Donjeckoj oblasti 12. juna.
Žena posmatra kako trava gori nakon ruskog granatiranja u blizini grada Bakhmut u Donjeckoj oblasti 12. juna.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Ruska nafta stiže u BiH preko Sicilije ili Pančeva -- Bosna i Hercegovina (BiH) nema vlastitu rafineriju nafte i u cijelosti je ovisna o uvozu goriva koja su gotovo u potpunosti proizvedena preradom ruske nafte. BiH ne prijete nužno nestašice nakon sankcija Europske unije (EU) Rusiji, ali rast cijena je izvjestan.

Stižu li računi za struju na sjever Kosova nakon 20 godina? -- Šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi (Bislimi) je 13. juna potvrdio da su dvije strane jako blizu sporazuma o energetici, uz napomenu da će on biti u skladu sa do sada postignutim sporazumima.

Turiste u Crnoj Gori očekuju oko 30 odsto veće cijene --"Ako previše podignemo cijene - odbićemo goste, a ako ne - propašćemo", sumira dilemu turističkih uposlenika na početku ljeta Dalibor Antonioli, koji se decenijama bavi iznajmljivanjem privatnog smještaja u budvanskom Starom gradu. Ipak, smatra da su poskupljenja turističke ponude neizbježna, jer ih, kako kaže, diktiraju "podivljale cijene".

Građani Pule idu na referendum za Lungomare -- Na šetnici Lungomare pored mora u Puli planira se izgraditi hotel sa pet zvjezdica. Protiv tog projekta srpskog milijardera i medijskog tajkuna Dragana Šolaka Građanska inicijativa za Lungomare sakupila je više od 20 posto potpisa od ukupno 49.000 upisanih birača u Puli i najvjerojatnije ujesen će građani Pule odlučivati žele li da se taj hotel gradi ili ne.

Navijači Crne Gore i BiH: Burek kao 'provokacija' za dobre vibracije -- Navijanje u Podgorici u suprotnosti je sa onim što se često može vidjeti i čuti na balkanskim fudbalskim stadionima, gdje se kroz slogane i transparente podržavaju ratni zločinci i genocid u Bosni i Hercegovini.

Biti queer u BiH predstavlja slobodu i skidanje okova -- Za dvadesetjednogodišnju Sarajku, Elmu Muslić, queer ikone Bosne i Hercegovine su osobe koje žele da predstave svoje identitete na slobodan način.

Rat u Ukrajini

Svi mostovi do Sjeverodonjecka uništeni -- Svi mostovi iz istočnog ukrajinskog grada Sjevjerodonjecka su uništeni, a uslovi za ostanak ljudi u gradu su "izuzetno teški", rekao je za RSE vojni guverner regije Lugansk.

U videu Strani dobrovoljci u Ukrajini na liniji u Sjeverodonjecku pogledajte šta je zabilježio novinar Ukrajinskog servisa RSE prateći jedinicu muškaraca koji kažu da su došli iz inostranstva da bi pomogli u odbrani Ukrajine od ruske okupacije.

Svijet

Uspon francuske ljevice prijeti Macronu -- U dramatičnom povratku poslije pet godina marginalizacije ujedinjena francuska ljevica je usred rasta troškova života i opšteg nezadovoljstva politikom u prvom krugu parlamentarnih izbora osvojila skoro isto glasova kao centristička koalicija Emmanuela Macrona, zaprijetivši da će otežati drugi mandat predsjednika koji djeluje nezainteresovan za probleme običnih građana, pišu svjetski mediji.

Turska i Kina vide priliku u Centralnoj Aziji nakon invazije Moskve na Ukrajinu -- Peking i Ankara proširili su svoj angažman u Centralnoj Aziji posljednjih mjeseci dok vlade regiona traže nove partnere za jačanje svojih ekonomija i balansiranje u odnosu na Kremlj.

Za kraj poslušajte novo izdanje podcasta Zaviri ispod površine o ‘Nepodnošljivoj težini laganih tema’.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG